Steeds vaker botsen de oude en nieuwe generaties hindoestanen met elkaar. De oude generatie hecht veel waarde aan tradities en religieuze rituelen. Iedereen kent elkaar, de cultuur, de gebruiken. En daar houden ze graag aan vast. De jongeren zijn opgegroeid in Nederland, gaan hier naar school, gaan uit. Dat zorgt vaak voor wrijving. Ook ten aanzien van de geloofsbeleving. De jongere generatie vraagt zich steeds meer af wat de zin is van de hindoeistische rituelen.

In Jong en hindoe gaat presentator Rajiv Bhagwanbali op onderzoek uit. Hoe zit het met de geloofsbeleving van de jongere generatie hindoes/hindoestanen? Wat hebben ze van huis uit meegekregen? Wat doen ze er zelf mee?  En wat willen ze zelf doorgeven aan de volgende generatie?

Rajiv Bhagwanbali is een creatieve duizendpoot. Hij is danser, heeft een eigen massagepraktijk en een stichting waarmee hij dans- en theaterproducties initieert waarin verschillende culturen samenkomen. Rajiv’s vader is pandit (hindoepriester), opgegroeid met alle rituelen die bij het Hindoeïsme horen. In eerste instantie is het geloof Rajiv opgedrongen en kreeg hij weerstand tegen het ’moeten’. Het hindoeïsme voelde bij hem als een soort poppenkast. Maar nu hij wat ouder wordt, wil hij zich meer verdiepen in het hindoeïsme en ziet hij steeds meer de mooie kanten aan het geloof.

Rajiv_Bhagwanbali_Jashvant_Badloe
Rajiv Bhagwanbali en Jashvant Badloe (c) NTR

Afleveringsinformatie

In aflevering 1 (zondag 12 april) ontmoet Rajiv Devika Chotoe, die hij kent uit de danswereld. Devika is danseres en choreograaf en leeft, net als Rajiv, in twee werelden. In alles wat ze doet vloeit haar hindoe achtergrond door, maar ze geeft er helemaal haar eigen invulling aan. Dat leidde regelmatig tot conflicten met haar moeder, die haar traditioneel hindoeïstisch opvoedde. Devika noemt zich niet persé hindoe, maar zegt wel veel kracht en inspiratie uit het hindoeïsme te putten. “Spiritualiteit is belangrijk voor mij. Alles wat ik doe heeft zijn oorsprong in het hindoeïsme. Maar ik belijd mijn geloof op mijn eigen manier”. Zo probeert ze bijvoorbeeld een eigen draai te geven aan de hindoeïstische rituelen.

Dhiren Baidjnath Misier hecht daarentegen juist erg aan een traditionele uitvoering van de rituelen. Rajiv ontmoet deze imposante jonge hindoe in de sportschool, waar hij zes dagen per week traint. Zijn uiterlijke kracht haalt Dhiren uit het gewichtheffen, maar innerlijke kracht put hij uit het uitvoeren van de traditionele hindoeïstische rituelen. Hij vindt niet dat je daar, zoals Devika, een eigen draai aan mag geven. “Er zijn bepaalde normen en waarden waar je je aan moet houden”.

Jashvant Badloe wil graag terug naar de ware roots van het hindoeïsme. Hij vindt dat het hindoeïsme te veel een religie is geworden in plaats van een bepaalde spirituele manier van leven. Maar de manier waarop hij spiritualiteit beoefent, komt wel in alles voort uit het hindoeïsme. Hij draagt altijd witte kleding, knipt nooit zijn haren en is aanhanger van het ‘raw veganisme’. Regelmatig gaat hij naar India en ooit hoopt hij zijn goeroe te ontmoeten, die hem zal begeleiden naar het pad van verlichting.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.