Uitzending

#04 Karin Sitalsing Bron: anchor.fm

Bonte Was Podcast #04: Karin Sitalsing

In eerdere afleveringen van Bonte Was Podcast kwamen religie, kleur, afkomst en etniciteit aan bod. Ditmaal spreken Zoë en One’sy met Karin over de blinde vlekken bij mainstream media als het gaat over ‘de regio’. Karin Sitalsing zegt daarover:

Maar is Amsterdam dan niet ook een regio, en zit de stad niet ook in een provincie? Als ik in Amsterdam zou werken, zou ik dezelfde verhalen vertellen, dezelfde mensen interviewen en in dezelfde vijver vissen. Maar waarom zou ik als correspondent in het noorden van Nederland doen wat iedereen al doet? Als het bijvoorbeeld over de gaswinnig gaat staat er in de krant vaak wéér een portret van een boer die staat te mopperen. Zoek ook gewoon eens iemand die niet in een boerenkiel rondloopt of op een trekker rijdt!

Karin Sitalsing

Aan journalisten geeft Karin Sitalsing de volgende tips mee:

De rest van Nederland hoort er ook bij. Waarom niet gewoon een kaart van Nederland ophangen en turven waar je over schrijft? En ‘mensen in de regio’ klinkt een beetje als belangrijkdoenerij, maar zij hebben andere dingen te vertellen dan een redactie die in een hok zit, dus neem je correspondenten in het land serieus – als je ze hebt überhaupt. En als je ze niet hebt, stel ze aan.

Karin Sitalsing

Blinde vlekken kwartet

In de vorige aflevering van Bonte Was Podcast kreeg de NRC het Bonte Was Podcast T-shirt, omdat zij diversiteit in de krant letterlijk zichtbaar maken, zoals met biculturele verslaggevers die op pagina 2 een column schrijven. De Evangelische Omroep kreeg het wasmiddel om de blinde vlekken weg te wassen naar aanleiding van hun pretentie dat ze namens alle christenen in Nederland spreken en omdat zij moslims voortdurend framen als de vreemde ander.

Benieuwd aan wie het podcast team het T-shirt uitreikt en aan wie het wasmiddel? Zowel Karin, One’sy als Zoë delen hun voorbeelden van blinde vlekken in de media als het gaat over de kunstmatige opdeling in Randstad en regio. Ditmaal zijn de kanshebbers: de NOS, Trouw, Zondag met Lubach, de Volkskrant en De Ommelander Courant. Dus mis de podcast niet.

Column Atta de Tolk

Woordkunstenaar Atta de Tolk, die tijdens het gesprek meeluistert en meeschrijft, vat tot slot het hele gesprek nog een keer samen.

Achter de schermen

Bonte-Was-Podcast-met-Karin-Sitalsing
Atta de Tolk, Karin Sitalsing, Zoë en One’sy. Beeld door: Vinny Tailor

Uitzending

#04 Karin Sitalsing Bron: anchor.fm

Podcast platforms

Spotify
Enis-DNW (2)

Enis Odaci

Publicist

Enis Odaci is voorzitter van Stichting Humanislam, een denktank voor islamitisch humanisme die hij mede naar aanleiding van het …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.