Regisseur Soulaima El Khaldi zag deze documentaireserie 25 jaar geleden als tiener. Hun openheid maakte diepe indruk op haar. Voor haar was het aanleiding om vier van deze vrouwen opnieuw op te zoeken en de vraag te stellen: wat is er veranderd, en wat is hetzelfde gebleven? Samen maken ze de balans op in een nieuwe serie Girls Girls Girls.

Regisseur Soulaima El Khadi: “Het was destijds uniek om te zien hoe de blik van deze vrouwen op Nederland, centraal stond. Dat was voor mij een verademing. Er werd vrij gesproken over vooroordelen, racisme en de rol van de media. Met de huidige emancipatiegolf in het achterhoofd moest ik er, nu als programmamaker, weer aan denken”.

Ruim 25 jaar na dato blikken Amma Asante (voormalig PvdA-politicus), Gülsen Alkan (voormalig advocaat), Marjorie Boston (creative director) en Inge Verton (voormalig politieagent) terug op fragmenten uit de eerste serie, waar ze als jonge vrouwen uitgebreid gevolgd zijn en geven ze een kijkje in hun huidige leven. Hoe tolerant was Nederland in die tijd als je afweek van de norm? Zijn we inmiddels verder gekomen? Hoe was het om een bi-culturele vrouw te zijn in Nederland in de jaren negentig en hoe is het anno 2023? In deze zesdelige serie het antwoord.

Soulaima interviewde voor de nieuwe serie ook de huidige generatie bi-culturele vrouwen. De regisseur gunt deze generatie een serie als Girls Girls Girls. “Een serie zoals Girls Girls Girls ontbreekt in de huidige tijdsgeest terwijl dit broodnodig is. De persoonlijke verhalen van deze vrouwen geven meer inzicht in de achtergrond van identiteitspolitiek dan menig debat en dragen bij aan historisch besef over racisme en vrouwenemancipatie bij bi-culturele vrouwen.”

Girls Girls Girls is een samenwerking van NTR en producent MOONDOCS. Te zien op NPO Start. De laatste drie afleveringen zijn te zien op maandag 24 juli (aflevering 4), maandag 31 juli (aflevering 5) en maandag 7 augustus (aflevering 6), telkens om 22:10 uur op NPO2. De zesdelige serie wordt herhaald vanaf zaterdag 5 augustus met wekelijkse uitzendingen om 14.45 uur op NPO2.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.