De komiek, muzikant en presentator kennen we vooral van zijn humoristische typetjes uit Kopspijkers en zijn muzikale samenwerking met Mike Boddé in De Mike & Thomas Show. Daarnaast schrijft hij al meer dan tien jaar iedere week een column in het Volkskrant Magazine, waarin hij op hilarische wijze zijn blik op de wereld en de zoektocht naar zijn plek daarin beschrijft.

De Bijbel is van Van Luyn niet vreemd. Hij werd gedoopt en opgevoed in een christelijk gezin. Zijn vader werkte onder meer voor het Nederlands Bijbelgenootschap. Van Luyn zegt nu atheïst te zijn. Waarom ging hij toch in op de uitnodiging om de rol van verteller in The Passion op zich te nemen? En waarom bidt hij als niet-gelovige nog regelmatig tot God? Zijn moeder kreeg kanker toen Van Luyn elf jaar was en stierf tien jaar later. Hoe heeft hem dat gevormd? En de diagnose ADHD die Van Luyn onlangs kreeg: is dat nu een zegen of een vloek?

Aan de vooravond van The Passion schetsen in KRO-NCRV Kruispunt intimi een profiel van alleskunner Thomas van Luyn. Vader Ole en broer Gijs vertellen over de jeugd van Thomas die toen al de leukste thuis was.

Partner Barbara van Erp, met wie hij een gezin vormt, vertelt over de diagnose ADHD die Thomas een aantal jaren geleden kreeg en hoe lastig dat soms voor hem is. Natuurlijk komt ook zijn muzikale vriend Mike Boddé aan bod. Zij leerden elkaar kennen tijdens de studie Sinologie (Chinees) en het klikte meteen tussen die twee. Ze vormden al snel een cabaretduo. Voor Mike Boddé staat het vast dat de teksten die Thomas voor The Passion schrijft meesterlijk zullen zijn. “Ik kijk er niet gek van op dat hij ja heeft gezegd tegen de rol van Verteller. Hij gaat het geweldig doen”, zegt Boddé.

Ole van Luyn2
Vader Ole van Luyn voor de camera van KRO-NCRV

John Reid, bekend als de Rijdende Rechter, is al bevriend met Thomas van Luyn sinds ze bij elkaar in de klas zaten op het Stedelijk Gymnasium in Utrecht. John was kind aan huis bij de familie van Luyn. “Ik genoot van de gezelligheid en de spitsvondigheid van de broertjes die alle drie een beetje ‘nerderig’ waren”. John Reid bewonderde de moeder van Thomas. Zijn moeder vertelde Thomas aan het begin van de puberteit dat ze ziek was. John Reid: “We hadden het er in die tijd niet echt over, maar toen we ouder werden hebben we juist eindeloos gepraat over hoe het verleden invloed kan hebben op wie je bent geworden. Dat is het voordeel van een lange vriendschap.”

KRO-NCRV Kruispunt, zondag 2 april om 17.10 uur op NPO2.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.