Op de vraag of hij zich zorgen maakt over ‘Nederland en moslimjongeren’, antwoordde Van Bommel bevestigend: “Absoluut. Ik vind, wat betreft de overdracht van religie, dat men erg eenzijdig bezig is. En heel erg met regeltjes, een godsdienst van regeltjes van de islam aan het maken is. En dat ze eigenlijk ontzettend hard warmte en gevoel en inhoud nodig hebben van de islam. Ik hoop dat er dus groepen ontstaan – en ik merk dat dat een klein beetje het geval is… Op dit moment treden de zogenaamde salafisten of de mensen die van de uiterlijkheden van religie houden het meest in de openbaarheid. Maar ik merk ook dat er steeds meer belangstelling ontstaat voor de soefi-kant van de islam, voor de mystieke inhoud. En ik denk dat dat veel meer te zeggen heeft en dat ze zich er bewust van worden -langzamerhand, stap voor stap – dat in hun leven een kern kan zijn waardoor zij echt ook aan hun eigen kinderen veel meer warmte kunnen overdragen, veel meer liefde van de islam kunnen overdragen dan nu het geval is. Want nu is het alleen maar je houden aan voorschriften, en ‘doen omdat het in de Koran staat’ en dat soort dingen meer. Maar er is altijd een waarom-vraag. Kinderen blijven vragen stellen. Vanaf hun zesde, zevende beginnen kinderen vragen te stellen. En daar krijgen ze geen antwoord op. En het is zaak voor de huidige volwassenen, en de huidige hodja’s en imams en de mensen die zich daarmee bezig houden, om die waarom-vraag heel goed te beantwoorden. Zelfs de islamkritische vragen, de korankritische vragen, die nu worden gesteld, daar moeten we antwoord op geven. Dat moet een vak worden op het hoger onderwijs, op universiteiten, op HBO’s. Dat we antwoord kunnen geven op de kritische, keiharde vragen die nu aan de koran en de islam gesteld worden.”
“Moslimjongeren te veel met regeltjes islam bezig”
Vanmorgen was Abdulwahid van Bommel (1944) te gast in het IKON-televisieprogramma Het Vermoeden (herhaling). Aan presentatrice Annemiek Schrijver vertelde hij hoe zijn leven begon als Wout van Bommel, zoon van een ‘verwaterd katholieke’ vader een een hervormde moeder. Via de jazz-muziek, intensieve gesprekken met andere musici en contacten met de Molukse moslimgemeenschap in Friesland, kwam hij terecht bij de islam. Het kostte hem zo’n drie maanden om de beslissing van zijn leven te nemen: Van Bommel legde op een gegeven moment zijn hand in die van een imam en werd, met het uitspreken van de geloofsbelijdenis, moslim.
Tja, als dat zou lukken, zou de islam wellicht ooit nog eens geaccepteerd worden.
Mooi, maar niet alleen gaat het zo bij Islam, ook de andere religies weten vaak niet helder en geinspireerd over te brengen wat er bijzonder en mooi aan is.
En dus gaat het vaak over regels en andere uiterlijkheden. Daar ligt dan wel de kans en ruimte voor verandering.
Salafisten zullen Van Bommel beschouwen als een ketter. Immers: soefi’s zijn geen echte moslims.
Met hem eens, behalve wat hij zegt over universiteiten ed. Die zijn voor wetenschap of voor een zo neutraal mogelijk beeld, niet voor islamapologie.
Beste MarianNevw,
Wat jij zegt over soefi’s, dat zij geen echte moslims zijn.
Ik hoop dat jij Allah swt daar vergiffenis voor vraagt.
Even voor jou duidelijkheid en onwetendheid :
Een soefi is slechts een specialist in Tassawuf.
Dit laatste is een vakgebied in de Islam.
Soefi’s zijn zeker wel echte moslim’s indien zij niet tegen de Aqeedah (geloofsleer) vaststaande zaken ingaan.
Er zijn inderdaad wel soefi’s die doordraaien en de verkeerde kant opgaan. Maar een soefi is per definitie een moslim die gespecialiseerd is in de mystiek.
Ik hoop dat uw onwetenheid er niet voor zal zorgen om meer van zulke verboden uitspraken te doen.
Beste,
Salafisten zoals de Nederlanders die kennen- in algemene zin – zijn de meest orthodoxe moslims, die de wetten van de sharia boven de nederlandse grondwet stellen. Deze salafisten , dulden geen afwijkende geloofsbetuiging en zullen de soefi’s of andere gelovigen niet met gejuich begroeten en als mede gloofsbroeders ervaren.
Verder wil ik opmerken dat we alles uit mogen spreken wat we denken zolang het niet discriminerd is of indruist tegen de grondwet of het handvest van de VN.
Dat is ons grootste goed, daar hebben we ook lang voor gestreden in de westerse wereld.
vriendelijke groet
L. Overmars
Bismillaah (In de naam van Allaah),
Het klopt niet dat alle soefies als ketters worden beschouwd bij Asalafiya, het klopt dat er soefies zijn die ketterij hebben bereikt, maar ik denk niet dat dat het geval is bij onze broeder van Bommel.
Het Salafisme is gewoonweg puure Islaam, vrij van religieuze innovaties en poltheisme. Het is de religie van de Profeet Mohammed Sallaah Aleyhi wa Sallam, het is de religie waar de metgezellen van de profeet mee zijn gekomen, het is gewoon puur Islaam.
Het Probleem vandaag de dag is het feit dat iedereen die een baard en een ingekorte broek draagt als een Salafist geziet wordt, terwijl dat absoluut verkeerd is. Niet iedereen die beweerd Salafist te zijn is een Salafist, het is verkeerd om elke baardman als Salafist te bestempelen. Er zijn namelijk personen die het beeld van Salafisme behoorlijk zwart maken, van die personen behoort o.a. Fawaz van de Sunnah moskee in den haag, Bin laden van de Al Qaida beweging, en meer van dit soort Politiek actieve figuren.
Het Salafisme is vrij van Politiek (behalve datgeen is weggelegd voor de Regeringleiders) en het Salafisme is vrij van polarisatie zoals Fawaz doet. Daarom vind ik het ook belangrijk dat we in Nederland het Salafisme een juiste definitie moeten geven en eerlijk moeten benaderen. En dat wordt gedaan doormiddel van het Salafisme wetenschappelijk te bekijken, objectief gewoon! En niet alles wat de Media ons voorschoteld aannemen. Want wie zegt dat Salafisisten soefies zomaar verketteren heeft echt een totaal verkeerd beeld van het Salafisme.
Op zo’n windstille najaarsochtend in 2013 ontstaat er zelfs nog een gedachtewisseling over salafi en soefi en over islamopologie, wat een leuk woord! Maar geen juiste opmerking. Nederlandse universiteiten kennen al heel lang vakken als bijbelkritiek en godsdienstkritiek. De logie aan het eind van uw woord had u moeten waarschuwen: dat is juist waar universiteiten pretenderen zich mee bezig te houden: logica.
Ook waar het salafi en soefi betreft lopen de opvattingen zeer uiteen of door elkaar. Veel salafisten hebben de verdieping van hun geloofsleven – als ze dat mogen meemaken – aan een spirituele gids van de soefi’s te danken, andersom gebeurt dit zelden. Maar juist bij een van de helden van het salafisme weer wel: Ibn Taimiyya groeide op tussen en werd opgeleid en getraind door soefi’s maar nam daar later nogal uitdrukkelijk afstand van. Natuurlijk ontkende hij ook die prachtige rozentuin waarin hij was opgegroeid.
Laat ik even één ding opmerken. Het is geloof, met een hoofdletter en geen wetenschap of vaststaande feiten. Als iedereen dat eens voor ogen hield. U kan en mag mij niet verbieden om te geloven wat ik wil. U kan en mag niemand verbieden zich zo te kleden als hij of zij wil. U mag mij uw geloof en de daarbij behorende beperkingen niet aan mij opdringen. U kan en mag mij daarvoor niet betitelen als een minder mens. U stelt zich buiten onze samenleving als u denkt dat dit allemaal op basis van uw “geloof” is toegestaan. U dient zich te houden aan de rechten en plichten in het land waar u zich bevindt. Laat wel wel wezen, als u het niet eens bent met de politieke inrichting van een land, dan kunt u altijd nog vertrekken naar een land wat wel bij uw (politieke) geloof past. Er is in Nederland niemand die u tegenhoudt, tenminste als u geen schulden hebt en de belasting is betaald. Profiteren en misbruiken van de vrijheden binnen een land voor uw eigen doeleinden op basis van een geloof is hypocriet.
In tegenstelling tot andere religies toont de islam voortdurend een gezicht van intolerantie en vaak ook terreur. En dit is iets dat mensen opvalt in alle landen waar de islam zich meldt in de vorm van groeiende aantallen moslims. Het geeft velen het idee dat er iets fundamenteel mis is met de islam. Ook wordt vrijwel overal gezien dat de meer gematigde moslims weinig kritisch zijn wat betreft de terreurdaden van de moslims. Men is stil daarover en toont daarmee stilzwijgende instemming. Het lijkt mij dan heel goed dat een prominent moslim een oproep doet tot denken en reflectie, en zich aldus afzet tegen blinde zelfdisciplinering en onderwerping aan een totalitair bestaan. Er is een concept in de islam – Qadar – waar moslims meer over zouden moeten nadenken. Een concept dat naar mijn indruk het uit het hoofd leren van regeltjes verre overstijgt.
Even rechtzetten wat krom is hier: Moumin, die opmerking was niet van mij. Als u ziet dat uw naam onder uw eigen opmerking komt te staan, staat ook mijn naam onder mijn opmerking en niet boven die van ene Cees.
Ik zou de laatste zijn om soefi’s niet hun waardige plaats te geven.