Ten eerste een nieuwsbericht bij Goedemorgen Nederland naar aanleiding van de bekladding van het standbeeld van Pim Fortuyn in Rotterdam (vanaf minuut 06:00). De partij Nida heeft daar enigszins begrip voor en vindt dat er een plaquette met ‘weerwoord’ bij het standbeeld geplaatst moet worden. In de studio is Tweede Kamerlid Thierry Aartsen van de VVD daar niet over te spreken. Sakina en Tayfun leveren een alternatieve interpretatie. Zou de bekladding niet opgevat kunnen worden als vrijheid van meningsuiting? En kan het standbeeld van J.P. Coen in Hoorn nog wel eigenlijk?

Hierna wordt gekeken naar een gesprek over integratie bij het praatprogramma Op1 tussen VVD-Kamerlid Zohair El Yassini en hoofdeconoom bij het Centraal Bureau voor de Statistiek Peter Hein van Mulligen (vanaf minuut 27:30).  Enkele vragen die naar aanleiding van het fragment worden besproken: Wanneer zijn mensen nou klaar met integreren? Wie moet integreren? Postuleert El Yassini zich als ‘de goede migrant’ in het gesprek? Waarom wordt sociaal-economische ongelijkheid niet benoemd, maar wel gefocust op culturele integratie?

In het derde fragment een item in het NOS-journaal over het Offerfeest waarbij woorden als ‘moslim’ en ‘Marokkanen’ naadloos in elkaar lijken over te gaan, en dan ook nog heel soepel de switch naar Marokko wordt gemaakt. Hoe zit dat? Waarom gebeurt dat? En gebeurt dat ook bij andere termen zoals ‘vluchteling’, ‘migratieachtergrond’, allochtoon, enz.  (vanaf minuut 05:50)

Moslims op TV met Sakina Loukili (Deel II)

Voor het project Moslims op TV heeft Tayfun Balçik in de zomer drie maanden nieuws over 'de moslims' en of 'de islam' op Nederlandse TV gevolgd. Het filmpje hieronder met PhD-studente Sakina Loukili, die promoveert op de politieke participatie van moslims in Nederland, is DEEL II van het gesprek met haar. Hier worden nog drie fragmenten behandeld. Ten eerste een nieuwsbericht bij Goedemorgen Nederland naar aanleiding van de bekladding van het standbeeld van Pim Fortuyn in Rotterdam (https://www.npostart.nl/goedemorgen-nederland/17-06-2020/POW_04671185, vanaf minuut 06:00). De partij Nida heeft daar enigszins begrip voor en vindt dat er een plaquette met 'weerwoord' bij het standbeeld geplaatst moet worden. In de studio is Tweede Kamerlid Thierry Aartsen van de VVD daar niet over te spreken. Sakina en Tayfun leveren een alternatieve interpretatie. Zou de bekladding niet opgevat kunnen worden als vrijheid van meningsuiting? En kan het standbeeld van J.P. Coen in Hoorn nog wel eigenlijk?Hierna wordt gekeken naar een gesprek over integratie bij het praatprogramma Op1 tussen VVD-Kamerlid Zohair El Yassini en hoofdeconoom bij het Centraal Bureau voor de Statistiek Peter Hein van Mulligen (https://www.npostart.nl/op1-11-juni-2020/11-06-2020/POW_04675815, vanaf minuut 27:30). Enkele vragen die naar aanleiding van het fragment worden besproken: Wanneer zijn mensen nou klaar met integreren? Wie moet integreren? Postuleert El Yassini zich als 'de goede migrant' in het gesprek? Waarom wordt sociaal-economische ongelijkheid niet benoemd, maar wel gefocust op culturele integratie. In het derde fragment een item over het Offerfeest waarbij woorden als ‘moslim’ en ‘Marokkanen’ naadloos in elkaar lijken over te gaan, en dan ook nog heel soepel de switch naar Marokko wordt gemaakt. Hoe zit dat? Waarom gebeurt dat? En gebeurt dat ook bij andere termen zoals ‘vluchteling’, 'migratieachtergrond', allochtoon, enz. https://www.npostart.nl/nos-journaal/27-07-2020/POW_04508379 (vanaf minuut 05:50)

Geplaatst door Moslims op TV op Woensdag 14 oktober 2020
Bron: www.facebook.com

Over het onderzoek

Moslims op TV is een onderzoek van The Hague Peace Projects. In de periode juni 2020 tot en met oktober 2020 zullen over deze verkenning achtergrondartikelen worden gepubliceerd op Nieuw Wij en op Republiek Allochtonië.

Zie hier het vorige gesprek dat Tayfun had met Tasniem Anwar. Zie ook het interview met onderzoeker Tayfun Balcik: “Ik nodig mensen uit kritisch met ons mee te kijken”

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.