Tayfun Balçik en Hassnae Bouazza bespreken eerst ‘de algemene stand van zaken’ over ‘moslimnieuws’. Is er enige vooruitgang na bijvoorbeeld de BLM-demonstraties in de zomer? Er lijkt volgens Bouazza wat meer bewustwording te zijn. Een kentering wil ze dat nog niet noemen. Daarna bekijken ze twee fragmenten over de behandeling van de politieke partij Denk in de media, wat symptomatisch is voor hoe moslims in de Nederlandse media worden behandeld, volgens Bouazza.

In het eerste fragment (vanaf minuut 28:54 t/m 31:29) zien we de fractievoorzitter Farid Azarkan, verwikkeld in een pittig gesprek met de host Tijs van den Brink bij het praatprogramma Op1. Het gaat over de vraag of hij als de nieuwe leider van Denk excuses moet maken voor wat Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk een paar jaar geleden hun Turks-Nederlandse collega’s in de Tweede Kamer hebben geflikt. Die werden namelijk op de schandpaal genageld vanwege hun vermeende verschillende standpunten ‘in de moskee’ en in het parlement over de kwestie van de Armeense genocide.

In het tweede fragment uit Goedemorgen Nederland (vanaf minuut 01:29 t/m 03:45) wordt een hoogoplopende discussie tussen de PvdA-leider Lodewijk Asscher en Denk-voorman Farid Azarkan besproken. ‘De aanwezigheid van mondige moslims leidt bijna altijd tot wrevel op Nederlandse TV’, zegt Bouazza. Maar daar blijft het niet bij.

Over het onderzoek

Moslims op TV is een onderzoek van The Hague Peace Projects. Tweede helft 2020 worden over deze verkenning achtergrondartikelen gepubliceerd op Nieuw Wij en op Republiek Allochtonië. Zie ook het interview met onderzoeker Tayfun Balcik: “Ik nodig mensen uit kritisch met ons mee te kijken.”

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.