Bechara’s artiestennaam is  ‘Atta de Tolk’. Hij is een veelgevraagde spreker op bijeenkomsten in de kunst- en cultuursector, maar zeker ook in overheid en bedrijfsleven. In een korte Q&A spreek ik Fouad Bechara over zijn biculturele achtergrond en zijn blik op de al dan niet diverse samenleving.

‘Atta de Tolk’ is geen alledaagse naam. Hoe ben je aan deze naam gekomen?

“Klasgenoten zeiden dat ik op de Turkse staatsman Atatürk leek. Wat echt niet het geval is. Omdat ik toen al teksten schreef, zei ik: ‘Ik ben Atta de Tolk’, omdat ik gevoelens vertaal voor anderen die dat zelf niet kunnen of willen.”

In onze Bonte Was Podcast draag je met recht de titel woordkunstenaar. Is jouw taalvaardigheid een aangeboren talent of heb je er een bepaalde opleiding voor genoten?

“Dank je wel. Mijn taalvaardigheid is echt een pure zegening. Ik heb er geen opleiding voor gevolgd.”

Je komt oorspronkelijk uit Syrië, kun je iets vertellen over jouw identiteit en hoe dat jouw leven in Nederland heeft verrijkt?

“Ik ben als kleine jongen met mijn ouders naar Nederland gevlucht. In mijn jeugd moest ik iedereen uitleggen waar Syrië ligt. Vroeger, mijn hele basisschoolperiode eigenlijk, moesten we liegen over mijn afkomst, omdat we bang waren dat we gevonden zouden worden. Toen ik begon met schrijven moest ik dat ook publiek vertellen van mijn ouders. Later kon ik dat niet meer opbrengen. Ondertussen is dat ook niet meer nodig. Mijn afkomst verrijkt mijn leven in Nederland omdat mensen vaak nieuwsgieriger naar mij zijn dan anderen. Daar heb ik dankbaar gebruik van gemaakt.”

Ervaar je ook uitdagingen als het gaat om vragen omtrent identiteit?

“Uitdagingen op het gebied van identiteit zijn voor mij blijvend. Het is ondertussen een cliché, maar Nederlanders zien me als Syriër en Syriërs zien me als Nederlander. Ik ben allebei én geen van beiden. Ik ben mezelf en wie dat eigenlijk is, dat weet ik morgen waarschijnlijk beter dan vandaag.”

Tijdens de podcast zie je gasten spreken over (het gebrek aan) diversiteit binnen de media. Hoe kijk jij daar tegenaan?

“Ik deel de mening zeker dat er nog te weinig diversiteit in de media is. De diversiteit die we nog te vaak zien is het soort dat alleen op de voorgrond is, de etalage. De verandering naar het positieve zal volgens mij sneller plaatsvinden door meer diversiteit aan de schrijverstafels en de redacties.”

De brede context van onze podcast is natuurlijk bewustwording rondom blinde vlekken, in dit geval de media. Welke blinde vlekken zie jij nog meer als je breed naar de samenleving kijkt?

“De blinde vlek in de samenleving die me echt opvalt is dat mensen blijkbaar niet zien hoeveel ze op elkaar lijken, ondanks onderlinge verschillen.”

Welke ene gouden tip geef je mee aan mensen om een pluriforme blik te hebben in hun werk en in hun persoonlijke leven?

“Vraag uit interesse. Stel de ‘domste’ vragen die je kunt bedenken, als je het echt wilt weten. Je leert zoveel van mensen. Het is een onuitputtelijke bron en de medemens is voor mij de beste leerschool die er bestaat.”

Welke plannen heb je voor de toekomst?

“Ik ben van plan mijn rap samenvattingen en spoken word op nationaal én internationaal vlak uit te bouwen. De basis voor het internationale is er sinds kort, en deze zal ik doorontwikkelen. Daarnaast schrijf ik boeken, waaronder een roman. Ik wil me nóg meer verdiepen in woorden, waardoor mijn dromen werkelijkheid worden.”

Atta's columns

Bonte Was Podcast

Bonte Was Podcast is hét wasprogramma tegen blinde vlekken in de media. Tijdens deze podcast gaan One’sy Muller en Zoë Papaikonomou op constructieve en humoristische wijze met hun gasten in gesprek over blinde vlekken in de media. In de vijfdelige podcast laten boegbeelden en creatieve denkers uit de mediawereld hun licht schijnen op de do’s en don’ts hoe om te gaan met diversiteit in een overwegend niet-diverse mediacultuur.

Podcast platforms

Bonte Was Podcast is op de volgende platforms te vinden: Spotify – Apple Podcasts – Anchor – Google Podcasts – Breaker – Pocket Casts – RadioPublic

Enis-DNW (2)

Enis Odaci

Publicist

Enis Odaci is voorzitter van Stichting Humanislam, een denktank voor islamitisch humanisme die hij mede naar aanleiding van het …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.