Met de podcast richten de maaksters zich op jonge en oude zoekers én trouwe en lauwe gelovigen. Dus ieder(e gelovige) die ook worstelt met de knopen van het leven en behoefte heeft aan een openhartig gesprek daarover. Iedere eerste maandag van de maand, om 12:00 uur – als de landelijke sirenes loeien – staat er een nieuwe aflevering klaar.
Voorproefje & seksualiteitsknoop
In het Voorproefje dat nu online staat, maak je kennis met Celine en Laetitia, de makers van deze podcast. Deze katholieke vrouwen, die zich ook laten inspireren door andere tradities, vertellen wat ze gaan in doen in deze podcastserie en lichten een tipje van de sluier op van de eerste drie afleveringen.
In de eerste aflevering is bijvoorbeeld christelijk seksuoloog Tineke van der Veer te gast en gaat het gesprek over de seksualiteitsknoop. Staat er eigenlijk in de Bijbel iets over seksualiteit? Hoe geef je je kinderen een goede (christelijke) seksuele opvoeding mee? En de religieuze cliënten die Van der Veer heeft, waar worstelen die nu mee? Deze eerste aflevering staat online op maandag 2 mei 2022 om 12:00 uur.
Over de makers
Celine Timmerman (36) en Laetitia van der Lans (56) kennen elkaar vanuit hun werk op het gebied van religie, communicatie en journalistiek. Ze zijn beiden betrokken katholiek maar raken hierdoor ook regelmatig in de knoop. Deze podcast maken ze op persoonlijke titel en in hun vrije tijd, juist omdát ze een podcast als Dolle Maria’s missen.
De podcast is te beluiteren via Spotify, Google Podcasts, Stitcher, Podcast Addict en ITunes. Voor feedback, tips en knoopsuggesties is de podcast Dolle Maria’s te vinden op www.dollemarias.nl en op Facebook, Twitter en Instagram onder de naam Dolle Maria’s.
Met interesse jullie podcast beluisterd waarin uitgebreid aan de orde kwam de sexualiteits-knoop.
Miste echter een onderwerp wat door jullie gast maar een keer benoemd werd, en dat is het onderwerp “zonde”. In de katholieke moraal is zeker in de vorige eeuw heel lang vastgehouden aan de relatie sex en zonde. Veel frustraties zijn daar uit voortgekomen. En voor velen een aanleiding geweest het instituut de rug toe te keren (en daarmee vaak ook het geloof zelf; om het eufemistisch te zeggen, het kind werd met het badwater weg gegooid).
MId 50-er jaren werd door kapelaans nog aan jongeren verteld dat veel masturbatie tot blindheid zou kunnen leiden en als het bewuste lichaamsdeel je te veel prikkels gaf je het beste er een nat washandje op kon leggen. Creatief waren ze.
Er zijn nu hele nieuwe generaties, met ooit een christelijke achtergrond, die het begrip zonde mbt sexualiteit bij het grof vuil hebben gezet.
Wellicht dat jullie hier in de toekomst nog eens terug op kunnen komen.