Marjolijn van Heemstra (1981) is dichter, schrijver, columnist in Trouw en gelauwerd theatermaker. Ze krijgt nog steeds een enorme kick van het podium, maar ze wil vooral verhalen vertellen. Dit jaar werd haar roman ‘En wij noemen hem’ genomineerd voor de Libris literatuurprijs en maakte ze haar eerste podcast over haar oude geschiedenisleraar Ronald Sørensen. Van Heemstra vindt haar inspiratie steeds meer in de natuur. Daar zit ook voor haar de mystiek: ook al maken we er een zooitje van op deze aarde, we zijn één met de natuur, maken er deel van uit. Als inspiratietekst kiest ze voor de brief van Jimmy Carter die is meegegaan met de ruimtesonde Voyager eind jaren 70. Voor haar vertegenwoordigt die brief iets van de toekomst, perspectief. Het relativeert ons eigen gedoe hier op aarde en tegelijkertijd laat het ons, net als de astronauten vanuit de ruimte, de kwetsbaarheid zien van de aarde en van alles wat erop leeft.

Inspiratietekst

‘Dit ruimtevaartuig Voyager is gebouwd door de Verenigde Staten van Amerika. We zijn een samenleving van 240 miljoen mensen te midden van de meer dan 4 miljard die de planeet Aarde bewonen. Wij mensen zijn nog steeds verdeeld in naties, maar deze staten zijn in snel tempo bezig één wereldbeschaving te worden.
Wij sturen deze boodschap de kosmos in. Zij zal waarschijnlijk een miljard jaar in onze toekomst overleven, als onze beschaving grondig gewijzigd is en de oppervlakte van de Aarde enorm veranderd zal zijn. Van de 200 miljard sterren in het Melkwegstelsel, zullen sommige – misschien wel vele – bewoonde planeten hebben en beschavingen die aan ruimtevaart doen. Als zo’n beschaving Voyager onderschept en deze opgenomen inhoud kan begrijpen, dan is hier onze boodschap:

Dit is een cadeau van een kleine verre wereld, een teken van onze geluiden, onze wetenschap, onze beelden, onze muziek, onze gedachten, en onze gevoelens. We zijn aan het proberen onze tijd te overleven zodat we in die van jullie kunnen leven. We hopen dat we, als we onze problemen hebben opgelost, deel kunnen nemen aan een gemeenschap van galactische beschavingen. Deze opname vertegenwoordigt onze hoop en onze vastberadenheid, en onze goede wil in een wijds en geweldig universum.’

Voyager Spacecraft Statement door president Jimmy Carter, 29 juli 1977

Voor meer artikelen over/ met Marjolijn Heemstra op Nieuw Wij, klik hier.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.