Vanmorgen was Verheij te gast in Woord op Zondag, een wekelijkse podcast voor wie luisterend stil wil staan bij een levensthema. Het gesprek ging over talkshows op tv, Jeroen Pauw en religie, kerken en populisme en vele andere andere onderwerpen. Hieronder een fragment van het interview als ook een podcast met het gehele interview.

Je noemde Jeroen Pauw intellectueel lui…

Verheij: “Ja, dat vind ik ook echt. Als kerk moet je jezelf een beetje serieus nemen. Je mag best trots zijn op het feit dat je er nu nog steeds bent. Je hoeft je niet te laten afserveren door een onkundige presentator van een talkshow. Dan schrijf ik briefjes… Wat dat betreft ben ik een waakhond naar de seculiere media toe, maar binnen de kerk heb ik ook een waakhond-functie ergens omdat ik ook heel vaak de polemiek aanga tegen dominees, theologen en kerkmensen. D’r kan heel veel beter in dat gesprek.”

Het lijkt wel of er op dit moment, en dat is ook naar aanleiding van jouw petitie, dat er iets aan het gebeuren is binnen de kerk ook, dat mensen zich uitspreken tegenover elkaar. Dat er blijkbaar aanleiding is dat er weer gevochten wordt in de kerk.

Verheij: “Ja, ik denk dat we op een wisseling van verschillende tijden zitten. Zowel omdat er nieuwe media zijn, we hebben nu internet, dus we kunnen nu tegen elkaar twitteren en dergelijke, en daar moeten we nog mee leren omgaan. Want ermee leren omgaan dat ik vanuit mijn zolderkamertje een brief kan schrijven die Jeroen Pauw vanavond nog leest. Dus daar moeten we nog mee leren omgaan. Aan de andere kant moeten we ermee leren omgaan dat er politiek ook nieuwe tijden aanbreken. Er zijn nieuwe vragen, een nieuw type populist, een nieuw soort samenleving. En ik denk dat de kerk gewoon mee beweegt met polemieken die in de samenleving zelf ook bestaan.”

Bron: Kerk Zonder Grenzen

Al 2 reacties — praat mee.