De podcast

Zoë en One’sy spreken elke aflevering met een aansprekende gast uit de mediawereld over (positieve en negatieve) ervaringen rondom diversiteit op mediaredacties. Deze diepen ze uit in het Blinde Vlekken Kwartet waarin ze met hun gast verder ingaan op mediamissers dan wel -opstekers. Aan het eind van het kwartet reikt het presentatieduo twee prijzen uit: een effen/schoon Bonte Was Podcast T-shirt voor het medium/programma met een scherp oog voor diversiteit én een fles (duurzaam) wasmiddel voor het medium/programma dat nog wel wat blinde vlekken heeft schoon te wassen. Daarnaast draagt woordkunstenaar Atta de Tolk een column voor over het besproken thema en de gast. De podcast wordt steeds afgesloten met tips van de gast om mediaredacties op weg te helpen met diversiteit.

Achtergrond

Bonte Was Podcast borduurt voort op het boek ‘Heb je een boze moslim voor mij?’ (AUP 2018) door de verhalen van journalisten te vertellen en hun ideeën te delen over hoe media inclusief kunnen worden. De focus in de podcast ligt op diversiteit in brede zin: afkomst, kleur, religie, queer, beperking, gender, stad/provincie. Ook willen we via Bonte Was Podcast inzichtelijk maken wat voor journalistieke mechanismen aan het werk zijn die bijdragen aan positieve en negatieve beeldvorming, denk aan: terminologie, onderwerpkeuze, perspectief en bronnenselectie.

Podcast team

Radio-dj en podcaster One’sy Muller (NPO Radio 2, NPO Soul & Jazz en voormalig FunX-dj) host de show samen met Zoë Papaikonomou. Zij is onderzoeksjournalist, oud-AT5-journalist en verslaggever Superdiversiteit bij Nieuw Wij. Elke aflevering wordt afgesloten door een gesproken bijdrage van columnist en woordkunstenaar Atta de Tolk en gemonteerd door documentairemaakster en podcaster Vinny Tailor. Enis Odaci zal de gasten tenslotte online steeds inleiden met een portret.

Promo!

Bonte Was gasten

In de vijfdelige podcast laten boegbeelden en creatieve denkers uit de mediawereld hun licht schijnen op de do’s en don’ts hoe om te gaan met diversiteit in een overwegend niet-diverse mediacultuur. Onze gasten:

  • 28 maart: Madeleijn van den Nieuwenhuizen (blogger, mediawatcher)
  • 11 april: Nicole Terborg (programmamaker, presentator)
  • 25 april: Rasit Elibol (journalist)
  • 9 mei: Karin Sitalsing (journalist)
  • 23 mei: Funda Müjde (columnist, presentator, theatermaker)

Galerij

Bonte Was Podcast pagina

Op deze pagina vindt u het overzicht van alle podcast uitzendingen en de bijbehorende artikelen.

bonte-was-podcast-thumbnail

Deel van Dossier

Bonte Was Podcast

Zijn media voldoende divers? In de positief kritische Bonte Was Podcast zoeken we het uit!

bonte-was-podcast-thumbnail
Bonte Was podcast Beeld door: Nieuw Wij
Logo-Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten. Contactpagina.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.