Narsingh Balwantsingh: “Voor mij staat het feest voor inspiratie en een boodschap van hoop. Zeker in deze roerige tijd waarin het lijkt alsof veel mensen lijnrecht tegenover elkaar staan”.

Welke drie vrouwen krijgen een lichtje in deze uitzending? Dat zijn Natasja Dipai (33), Lisette van der Burg (34) en Andjenie Autar (23). Natasja Dipai deelt haar licht met prinses Laurentien.

Jarenlang leefde Natasja, slachtoffer van het toeslagenschandaal, en haar gezin in diepe armoede en ellende. Na een opeenstapeling van fouten bij de Belastingdienst, de kinderopvang en een procedure van bewindvoering, raakte Natasja in de schulden. Dat had een verwoestend effect op haar relatie, haar kinderen en op haar gezondheid. Maar er is hoop. Gesterkt door de hulp van prinses Laurentien, die Natasja en anderen gedupeerden steunt, krabbelt Natasja langzaam weer op. Voor het eerst zal zij met haar gezin in haar nieuwe woning in Maassluis Diwali vieren.

Zevende generatie boerendochter Lisette van der Burg krijgt ook een lichtje. Zij zet de traditie van het boeren voort op haar koeien- en zuivelboerderij in Hazerswoude, waar zij met haar man en vier jonge kinderen woont. Vader Hans, inmiddels 70 jaar, helpt ook nog dagelijks mee op de boerderij. Maar door mogelijk nieuwe regelgeving is de toekomst van het boerenbedrijf onzeker. Ondanks de angst blijft Lisette haar mannetje staan, want het boerenbloed kruipt waar het niet gaan kan. Maar toch. Hoe zal voor opvolgende generaties het boerenleven eruit komen te zien? Kan Lisette nog een mooi boerenbestaan doorgeven aan haar kinderen?

Mantelzorg

Het derde lichtje gaat naar de Haagse Andjenie Autar zich al op jonge leeftijd ontfermde over haar zieke vader die jarenlang terminaal was. Hij overleed vorig jaar. Ondanks het grote verlies, blijft Andjenie zorgen voor anderen. Als mantelzorger voor haar moeder, die kampt met mentale problematiek, en haar oma. In haar dagelijks leven als verpleegkundige in een ouderinstelling. En, als Jonge Mantelzorger Ambassadeur (PEP Den Haag) is zij het aanspreekpunt voor jongeren die ook (on)bewust aan mantelzorg doen. Diwali en de godin Lakshmi waren voor haar vader altijd een bron van kracht. Voor Andjenie is viering van deze dag daarom extra bijzonder.

‘Het licht van Diwali’ op maandag 24 oktober bij de NTR op NPO2 om 19.35 uur.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.