Akwasi is een geëngageerde kunstenaar. Zijn teksten, zowel in zijn poëzie als zijn rap, komen voort uit zijn maatschappelijke betrokkenheid. “Ik moet het blijven benoemen”, zegt hij. “Niet iedereen durft dat, maar voor mij voelt het zo.”

Deze zomer kwam hij in opspraak nadat hij bij een demonstratie van Black Lives Matter zei: “Op het moment dat ik een Zwarte Piet tegenkom in november, trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht.” Na deze uitspraak deden tientallen mensen aangifte tegen de rapper. Later bood Akwasi zijn excuses aan voor de uitspraak, maar het stoorde hem dat niemand na de demonstratie vroeg waaróm hij zijn uitspraak deed. Dat gaf hem stof tot nadenken. Zonder impact kom je niet tot veranderingen, stelt Akwasi, en verandering in de samenleving is volgens hem hard nodig.

In de Peerke Donderslezing op 22 november vanaf 15.00 uur heeft Akwasi het niet zozeer over institutioneel racisme, maar meer over de vraag hoe de samenleving eruit moet komen te zien. Hoe mensen elkaar echt gaan zien en naar elkaar gaan luisteren, om te komen tot meer begrip. We moeten elkaar gaan waarderen en alle verschillen omarmen, stelt Akwasi.

Door de coronamaatregelen is de lezing dit jaar alleen online te volgen. De livestream wordt uitgezonden via de websites van Het Wereldpodium, de organisator van de Peerke Donderslezing, en van Omroep Tilburg.

Peerke Donders

De Peerke Donderslezing vindt om het jaar plaats. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn het werk en leven van Peerke Donders (1809‐1887) de inspiratiebron. Peerke was de zoon van een arme Tilburgse huiswever. Hij overleed in Suriname na een leven onder de melaatsen. Veel mensen zien hem als een gewone Tilburger die verantwoordelijkheid nam voor mensen aan de andere kant van de wereld. In oktober 2009 herdacht Tilburg de 200ste geboortedag van Peerke Donders. In datzelfde jaar organiseerde het Wereldpodium de eerste Peerke Donderslezing, uitgesproken door Wim van de Donk. Na hem volgden Guy Verhofstadt, Femke Halsema, Lilianne Ploumen, Tinkebell, Gloria Wekker en Petra Stienen.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.