Uitzending

#03 Rasit Elibol Bron: anchor.fm

Bonte Was Podcast #03: Rasit Elibol

In 2014 won Elibol de VPRO Bagagedrager, een prijs voor jonge reisschrijvers. Bij De Groene schrijft hij onder meer over jihadisten en hun families, ondermijnende criminaliteit en armoede. In de derde aflevering van Bonte Was Podcast (die werd opgenomen voor de schietpartij in Utrecht van 18 maart 2019) spreken One’sy en Zoë met Rasit Elibol over de manier waarop in de media bericht wordt over religie (en afkomst). Zo zegt hij over zijn Turks-Nederlandse blik:

Ik voelde wel aan dat mijn blik anders was dan de blik van de journalisten die al op de redactie (van Het Parool, NW) zaten. Iemand die gevoetbald heeft en daarover schrijft wordt er niet op afgerekend. Probleem bij schrijven over Turkije is dat je van twee kanten wordt afgerekend. Als ik over Turkije schrijf, en kritisch ben op Erdogan dan ben ik een landverrader. Dan krijg ik berichten van Turkse Nederlanders dat ik een Gülenist ben, een Erdogan aanhanger. Als ik positief over Erdogan zou schrijven, dan ben ik ineens ‘de vijfde colonne’, de ‘lange arm’.

Rasit Elibol

Aan biculturele journalisten geeft Elibol de volgende tips mee:

Er zijn weinig redacties die niet méér diversiteit willen. Maar volgens mij is er nog een verschil tussen redacties die het willen en redacties die het écht willen. Er zijn genoeg redacties die ermee aan de slag gaan, want als het zo makkelijk was dan hadden we dit probleem niet gehad. En aan jonge journalisten van kleur zou ik willen zeggen dat ze zich niks moeten laten opleggen door anderen. Niet door mensen van hun eigen groep, maar ook niet door zogenaamd gevestigde namen in de journalistiek die ze in een hoek duwen waar ze eigenlijk niet willen zijn.

Rasit Elibol

Deze aflevering werd opgenomen voor de schietpartij in Utrecht van 18 maart 2019. Rasit schreef er dit stuk over voor De Groene Amsterdammer.

Blinde vlekken wegwassen

In de vorige aflevering van Bonte Was Podcast kreeg OneWorld het Bonte Was Podcast T-shirt, omdat zij scherp letten op taalgebruik in hun artikelen. De regionale krant De Gooi- en Eemlander en Netflix Nederland kregen het wasmiddel om de blinde vlekken weg te wassen naar aanleiding van hun suggestieve berichtgeving over een zwarte eigenaresse van een ijssalon en het steeds in de ondertiteling terugkerende gebruik van het woord ‘neger’.

Benieuwd aan wie het podcast team het T-shirt uitreikt en aan wie het wasmiddel? Zowel Rasit, One’sy als Zoë delen hun voorbeelden van blinde vlekken in de media wat betreft religie en afkomst en besluiten met zijn drieën wie deze aflevering een effen T-shirt of een fles wasmiddel toegestuurd krijgt. Ditmaal zijn de kanshebbers: Algemeen Dagblad, De Volkskrant, NRC, de Evangelische Omroep en het NTR-programma ‘Moslims Zoals Wij‘. Dus mis de podcast niet.

Column Atta de Tolk

Woordkunstenaar Atta de Tolk, die tijdens het gesprek meeluistert en meeschrijft, vat tot slot het hele gesprek nog een keer samen.

Achter de schermen

Rasit-Elibol-Bonte-Was-Podcast
Atta de Tolk, Zoë, Rasit Elibol en One’sy. Beeld door: Vinny Tailor

Uitzending

#03 Rasit Elibol Bron: anchor.fm

Podcast platforms

Spotify
Enis-DNW (2)

Enis Odaci

Publicist

Enis Odaci is voorzitter van Stichting Humanislam, een denktank voor islamitisch humanisme die hij mede naar aanleiding van het …
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.