De kleine Anton de Kom wordt in 1898 geboren in Paramaribo. Suriname is dan een kolonie van Nederland, en vader De Kom is zelfs nog geboren in slavernij. Geen wonder dat Anton al snel politiek actief wordt. Na zijn studie boekhouding emigreert Anton naar Nederland. Hij schrikt van het gebrek aan kennis over de geschiedenis van Suriname en de slavernij. Hij schrijft kritische artikelen en houdt lezingen, geïnspireerd door de strijd tegen racisme in de VS en de gelijkheidsidealen van het communisme.
In de jaren dertig keert het gezin De Kom terug naar Suriname. Anton begint een adviesbureau, maar zijn activiteiten worden niet gewaardeerd door de autoriteiten. Hij wordt vastgezet – onder groot protest van de Surinamers – en uiteindelijk weer verbannen naar Nederland. Die route kent hij inmiddels. In 1934 verschijnt Wij Slaven Van Suriname, het eerste geschiedenisboek over Suriname, door een Surinamer. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt gaat De Kom in het verzet. Hij wordt gearresteerd en overlijdt vlak voor het eind van de oorlog in een concentratiekamp. Tot op de dag van vandaag is Anton de Kom een inspiratiebron voor activisten die opkomen voor emancipatie en gelijkheid.
Sinds Anton de Kom deel uitmaakt van de Canon van Nederland, is er meer aandacht voor hem. Zo maakten de historici Tim Streefkerk en Paul de Jong voor KRO-NCRV de podcastserie ‘Strijden ga ik’ over het werk, het leven en de nalatenschap van de man die zij zo bewonderen.
Lees meer over de Clipphanger over Anton de Kom van Schooltv. En lees meer over de uitzending op 22 november 2022 van Het Klokhuis.