Bron: open.spotify.com

Over het interview met Geert Wilders door Mariëlle Tweebeeke bij de NPO in de aanloop naar de verkiezingen zegt Nourhussen: “Voor het eerst in dertien jaar zat hij in de studio van Nieuwsuur.” Daarop zegt podcastpresentator One’sy Muller, doelend op Wilders’ eerdere opmerking over journalisten: “Bij het tuig van de richel…”, waarop Nourhussen zegt: “Met het tuig van de richel, precies. En hij mocht (…) eerst even uitleggen wat hij ook alweer allemaal zo verschrikkelijk vindt aan de islam. Dat mocht hij tien minuten lang. Hij mocht eigenlijk allemaal dingen zeggen die ook niet weersproken werden.”

Macht behagen of bevragen?

Nourhussen: “Dus je hebt eerst tien minuten lang op de publieke televisie zonder enige belemmering, zonder enige tegenvraag, allemaal haat kunnen spuien tegen één miljoen mensen in deze samenleving.” En iets verderop: “Wat ik heel veel zie in Nederlandse media, als het gaat om berichtgeving van de macht, is dat media macht maken. En dat ze macht behagen in plaats van macht bevragen. En dat is zo’n vreemd mechanisme (…). Het is gewoon één grote grap eigenlijk: de Partij voor de Vrijheid. Je bent het enige lid. Iedereen moet naar je pijpen dansen. Het slaat allemaal helemaal nergens op. Maar niemand heeft het daarover.”

“Ik maak me heel veel zorgen over het kritisch vermogen van Nederlandse media. Ik denk ook omdat we zo lang dachten: alles kan hier toch gewoon? Er is hier toch gewoon vrijheid? Dat is toch een gegeven? Daar hoef je toch niet voor te vechten. Dat ook het vechten daarvoor helemaal nergens in het DNA zit van wie dan ook. De alarmbellen gaan maar niet af.”

bonte-was-podcast-thumbnail
Bonte Was podcast Beeld door: Nieuw Wij
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.