De Deense Sherin Khankan is de dochter van een christenmoeder en een moslimvader. Zij is de spil van Femimam, een organisatie die een moskee heeft opgezet waar diverse gebruiken worden geherinterpreteerd, zodat ze beter passen bij moslims die geboren en getogen zijn in Europa. Een moskee waarin mannen en vrouwen op basis van gelijkheid deelnemen aan de religieuze gebruiken en waar ze terecht kunnen voor geestelijke steun. Sherin wil bijdragen aan een maatschappij waarin mensen met een verschillende achtergrond vredig kunnen samenleven. Haar enorme gedrevenheid zorgt echter voor verdeeldheid binnen de organisatie.

Sherin Khankan heeft in haar opvoeding islamitische en christelijke waarden meegekregen. Zij is daardoor goed in staat om verbinding te zoeken tussen mensen van verschillende religieuze achtergrond. Met haar stichting richt ze in 2016 de Mariam Moskee op en zij is de eerste vrouwelijke imam. In de Mariam Moskee wil ze met name vrouwen een luisterend oor bieden die problemen hebben in hun familie of hun huwelijk. Sherin probeert hervormingen binnen deze gemeenschap door te voeren, maar ze wil te snel en dat gaat uiteindelijk ten koste van de relaties binnen het bestuur van de stichting.

De film laat zien hoe moeilijk het is voor Sherin om constant te laveren binnen de verschillende overtuigingen en visies. Hoe ver kan ze gaan met haar ‘reformatie’, met het zoeken naar een moderne interpretatie van de koran? The Reformist is een film over een vrouw die de moed heeft om haar eigen weg te gaan in het belang van een samenleving waarin religieuze verschillende geen scheidslijn vormen, maar onderwerp kunnen zijn van vreedzame dialoog.

Credits:
Regie & camera: Marie Skovgaard; camera: Mathias Nyholm Schmidt, Sun Hee Engelstoft; montage: Biel Andrés; productie: Lærke Moldenæs, Jacqueline Santos Jacoponi, Anna Luna B. Kristoffersen; muziek: Philippe Boix-Vives; geluidsontwerp: Peter Schultz; montage advies: Camilla Nielsson; producent: Jesper Jack voor House of Real; eindredactie EOdocs: Margje de Koning

THE REFORMIST is een productie van House of Real in coproductie met EOdocs, SVT, YLE, met financiële steun van Danish Film Institute, Nordisk Film & TV Fond, Hartley Film Foundation, DR, RUV, Deens Ministerie van Hoger Onderwijs en Wetenschap.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.