Gedurende dit jaar trok Sunny op met een breed scala aan activisten. Ze rijdt ’s nachts mee op eentractor naar het Malieveld en ze is erbij wanneer de demonstratie van Black Lives Matter op de Dam alle verwachtingen overtreft. Ze laat zich overtuigen tijdens een actie bij een grote varkensslachterij en ze volgt een activist die dakloos is en zich afvraagt waarom er tijdens de crisis veel geld naar bedrijven als KLM en booking.com gaat.

Rotzooischoppers

In de documentaire onderzoekt Bergman hoe het komt dat activisten vaak als ‘rotzooischoppers’ gezien worden terwijl ze strijden voor een betere wereld. “Als activist, schrijver en filmmaker gericht op het bestrijden van seksisme en racisme word ik zelf ook vaak gezien als ‘radicaal en extreem’; ik ben zelf ook wel eens geridiculiseerd, met de dood bedreigd en gearresteerd. Veel mensen vinden dat activisten en dus ook ik bijdragen aan polarisatie en verdeeldheid in de samenleving. Uit reacties van autoriteiten en uitspraken in het publieke debat zie ik dat het probleem vaak bij de activist gelegd wordt, en niet bij het onrecht dat ze bestrijden.

Bewustzijn creëren

Sunny Bergman (1972) maakt persoonlijke essayistische documentaires die de publieke opinie beïnvloeden. Met haar films probeert ze bewustzijn te creëren en maatschappelijke veranderingsprocessen op gang te brengen- vooral op het gebied van feminisme en antiracisme. Eerder maakte ze onder andere Beperkt houdbaar, Sletvrees, Sunny Side of Sex, Zwart als roet en Wit is ook een kleur.

Het 2Doc: Oproerkraaiers is op maandagavond 7 december om 20.25 uur te zien bij VPRO op NPO 2. Vanaf zondag 6 december is de documentaire online te zien via 2doc.nl.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.