Azc’s zorgen steevast voor tumult: angst voor het vreemde ontneemt vaak het zicht op de mensen die er wonen en werken. De documentaireserie Bij ons op het AZC kijkt voorbij de slagbomen en ontdekt dat de mensen die er samenleven zelden voldoen aan de stereotypen die we van hen kennen. Bij ons het op AZC is een vierdelige documentaireserie van de makers van De Wasstraat en Leven in Limbo. De serie legt de menselijke verhalen vast – de vreugde en het verdriet, de wanhoop ook, die schuilgaan achter de façade van het azc in Zutphen.

Aflevering 1: Een ongewoon Liefdesverhaal (2 oktober) 

Op het azc repareert Christian fietsen en werkt Zain op een moestuin om hun hoofden leeg te maken. Het stel liet Syrië achter zich, om via een overvol tentenkamp in Ter Apel uiteindelijk in Zutphen aan te komen. Sidney’s strijd voor een nieuw leven in Nederland gaat door, na een zware reis van acht jaar vanuit Mali. Woonbegeleiders Anne en Davy en programmabegeleider Karlijn werken met toewijding, maar vermijden gesprekken buiten het azc om vooroordelen te ontlopen.

Aflevering 2: Leven in een Leugen (9 oktober)

Regen valt met bakken naar beneden, maar Yasser merkt er niks van, zo blij is hij. Na twee jaar wachten ziet hij vandaag zijn vrouw en vier kinderen terug. Jonge mannen verdringen zich rond een telefoon om de wereldkampioenschappen voetbal te volgen. Luìs en Hector hoeven eindelijk hun liefde niet meer geheim te houden, na hun vlucht naar Nederland. Mazin, met een verblijfsvergunning, wacht op huisvesting om zijn passie als verpleegkundige te vervullen. Karlijn zoekt ’s nachts naar een verdwenen vrouw en haar dochtertje.

Bij ons op het AZC-still-Salam en Akram-c-HUMAN

Aflevering 3: Het heerlijk Avondje is gekomen (16 oktober) 

Het is winter. Op het azc Zutphen viert een oer-Hollandse Sinterklaas met zijn Pieten zijn verjaardag. Akram en Salam prikken onder leiding van Berry na het feest de achtergebleven papiertjes van de grond. Sinds de genocide van IS in 2014, waarbij duizenden Jezidi’s werden vermoord, gedeporteerd en tot slaaf gemaakt, zijn ze op de vlucht. Akram werd vooruitgestuurd, op zoek naar een veilig heenkomen. Zijn broertje, die geboren is met het Downsyndroom, heeft hij tijdens deze reis onder zijn hoede genomen. Bewoners bereiden zich voor op een verhuizing naar een andere azc, slechts twee tassen mogen mee. Mazin hoopt op een ziekenhuisbaan, ondanks verlies van zijn diploma op zee. En Adham vindt een kostbare kat, en geeft hem terug aan een dankbare buurtbewoner.

Aflevering 4: Het Uur van de Waarheid (23 oktober)

In de vroege ochtendzon van een zachte lentedag staat Amir achter de markkraam van zijn nieuwe bazen. Amir, die de oorlog in Syrie ontvluchtte, is blij dat hij zich niet langer hoeft te vervelen op het azc. Hij heeft werk gevonden bij Walid en Henk, die samen het restaurant Thuis bij de Jongens runnen in het centrum van Zutphen. Ondertussen wachten Christian en Zain op hun cruciale IND-interview, terwijl Luìs en Hector moeten verhuizen en in onzekerheid leven. Mazin vindt eindelijk een huis in Oss. Akram en Salam ontvangen slecht nieuws van de IND. En Sidney, met zijn lieve lach en glimmende ogen, wacht op zijn lot.

Vanaf maandag 2 oktober wekelijks om 22.20 uur bij Omroep Human op NPO2 en NPO Start. De trailer kun je hier bekijken.

Bij ons op het AZC-still-c-HUMAN
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.