In Nederland leven veel queer moslims die niet openlijk uitkomen voor hun geaardheid. Mensen die niet uit de kast kunnen of willen komen en daardoor simpelweg niet gehoord worden. Hun anonieme brieven vormen een belangrijke rode draad in Brieven uit de Kast. Het zijn persoonlijke verhalen, eerlijk en oprecht. Door de veiligheid van deze anonieme vorm, komen onbekende perspectieven aan bod. Naast de verhalen per brief, ontmoet Nora ook ervaringsdeskundigen. Met inspirerende, hoopvolle en soms emotionele ontmoetingen tot gevolg.

Brief van Nora Akachar

“Mijn naam is Nora Akachar. Ik ben naast televisiemaker en hulpverlener ook moslim. Ik denk dat ik door deze combinatie heel erg het gevoel kreeg dat ik dit programma moest maken, want in mijn omgeving zie ik het vaak gebeuren: gelovigen die worstelen met hun geaardheid en zich neerleggen bij een leven zonder romantische liefde. Leeftijdsgenoten die onder sociale druk dubbellevens construeren die van leugens aan elkaar hangen, met alle mentale en fysieke gevolgen van dien. Ik vraag me af hoeveel levens er nog gebroken moeten worden voor er binnen mijn gemeenschap ruimte ontstaat voor een daadwerkelijk gesprek. Want wat is nou de grote zonde: homoseksualiteit accepteren? Of het afkeuren van homoseksualiteit en daarmee mogelijk iemand weg laten kwijnen in een depressie?

Het is niet mijn doel mensen te outen in Brieven uit de Kast. Wees gelukkig, daar gaat het uiteindelijk om. Maar doen alsof er geen homofobie is en queer moslims niet bestaan, ja, daar ben ik wel echt klaar mee.

Laten we dit gesprek en deze bewustwording onze kinderen cadeau doen. Zodat ze straks over tien, twintig jaar de zorgen die onze generatie nu nog wel heeft, niet meer hebben. In de hoop dat zij wel openlijk kunnen praten over wie zij zijn en hoe zij zich voelen. En bij die bewustwording hebben we elkaar nodig. Ik hoop met dit programma daarmee bij te dragen.”

brieven uit de kast 2

Brieven uit de kast. Te zien op vrijdag 2 augustus en op vrijdag 9 augustus om 22.10 uur bij de NTR op NPO2. Een coproductie van NTR en The Media Brothers. Regie: Hassnae Bouazza.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.