Van Weezel en Can, journalisten, programmamakers en vooral vrienden, onderzoeken in de documentaire Brug over de breuklijn welke gevolgen de Gaza-oorlog in Nederland heeft. Meningsverschillen lijken onoverbrugbaar en denderen ook hun persoonlijke levens binnen. Het geweld daar leidt ook hier tot haat, waar zij zelf ook mee te maken krijgen. Om die woede, pijn en angst te begrijpen gaan ze het land in, op zoek naar verbinding.

Natascha: “Sinds 7 oktober is de wereld veranderd. Ook mijn persoonlijke wereld. Ik ben al jaren kritisch op de Israëlische regering, maar heb ook altijd gevonden dat er niet getornd mag worden aan het bestaansrecht van de staat Israël. Voor het eerst in mijn leven ben ik bang om Joods te zijn; elke dag word ik geconfronteerd met antisemitisme – tot bedreigingen toe. Ik ben vóór nuance en vóór vrede, want alleen zo kunnen we mensenlevens redden.”

Sinan maakt zich zorgen om de gepolariseerde Nederlandse en Europese samenleving. “Hoe langer het conflict duurt in Gaza, des te groter de gevolgen hier in Europa voelbaar zullen worden. Dan ontstaat er een grote breuklijn tussen groepen. Die was al groot de afgelopen jaren, maar de breuklijn wordt alleen dieper en onoverbrugbaar, met alle gevolgen van dien.”

Brug over de breuklijn laat de reis zien van twee vrienden die weigeren op te geven en blijven zoeken naar dialoog en vrede.

‘Brug over de breuklijn’. Op donderdag 21 december om 20.25 uur. Bij BNNVARA op NPO 2.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al 2 reacties — praat mee.