Is een mens verantwoordelijk voor zijn eigen geluk? Hoe ga je om met tegenslag? Waar put je troost uit als het tegenzit? Deze en andere vragen komen aan de orde in de tiendelige serie Over Leven.

Actrice Margôt Ros speelde met tomeloze energie in onder meer de komische televisieserie Toren C. Maar als ze in 2018 tijdens een voorstelling tegen een decorstuk botst, loopt ze hersenletsel op en komt haar wereld tot stilstand. Ze verliest de grip op haar brein en wordt ziek van de minste prikkels. Veroordeeld tot isolatie en revalidatie ging ze door een zeer donkere periode. “Het voelde alsof ik in een lijkkist lag”, beschrijft ze. Maar Ros leerde ook dat je je hersens opnieuw kunt trainen, en welke dingen écht je energie waard zijn in het leven.

Marieke Poelmann was 22 toen haar ouders omkwamen bij een vliegramp. Ze schreef het boek ‘Alles om jullie heen is er nog’, wat ze opdroeg aan de toekomstige kleinkinderen van haar ouders. Maar hun komst blijft misschien uit. Haar dertiger jaren staan in het teken van haar ongewenste kinderloosheid. In de tweede aflevering spreekt zij met Coen Verbraak over hoe je betekenis aan het leven geeft als er geen voor én geen na is.

In de derde aflevering ontvangt Coen Verbraak astronaut en Ambassadeur van de Aarde André Kuipers. Hij studeerde geneeskunde en maakte in 2004 en 2011 reizen naar ruimtestation ISS. Toen hij de aarde vanuit de ruimte zag, realiseerde Kuipers zich pas goed hoe klein en kwetsbaar de aarde is.

Voormalig profvoetballer profvoetballer Edu Nandlal overleefde in 1989 als één een van de weinige overlevenden van de SLM-ramp. Een vliegtuig met aan boord het Kleurrijk Elftal stortte neer bij een mislukte landing nabij Zanderij in Suriname. Van de 187 mensen aan boord overleefden slechts 11 de crash. Nandlal raakte ernstig gewond en hield er een gedeeltelijke dwarslaesie aan over. Aanvankelijk werd gedacht dat hij nooit meer zou kunnen lopen, maar het is hem jaren later toch gelukt. Nu heeft hij een schoonmaakbedrijf.

In latere afleveringen spreekt Verbraak onder andere nog met cabaretier Jochem Myjer en culinair schrijver Nadia Zerouali over wat het leven voor hen de moeite waard maakt.

Podcast

De gesprekken zijn ook opgenomen als podcast. Na iedere tv-aflevering is het volledige interview als podcast te beluisteren. Op 9, 16 en 23 oktober wordt er in het ARTIS-Groote Museum in Amsterdam met verschillende gasten doorgepraat over de uitzending in het impactprogramma Vragen Over Leven.

Te gast zijn onder andere Margot Rôs over wat het betekent als je brein je in de steek laat en schrijver Marieke Poelmann over hoe je vorm geeft aan de zin van het leven als het niet lukt om kinderen te krijgen. De bijeenkomsten worden georganiseerd in samenwerking met ARTIS-Groote Museum en HUMAN naar aanleiding van het TV programma Over Leven.

Over Leven. Vanaf woensdag 7 september om 21.00 uur bij Omroep HUMAN op NPO 2.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.