Aan de hand van eigen ervaringen legt ze de mythen en misvattingen van het Nederlandse adoptiesysteem bloot en hoopt ze het taboe op interlandelijke adoptie te doorbreken en een open discussie te starten. Daarbij durft ze ook kritisch te kijken naar het zogeheten ‘adoptie sprookje’ dat bij veel mensen nog heerst. En dat is soms best pittig, want kritiek op adoptie betekent al snel kritiek op je eigen ouders.
In de vier afleveringen komen thema’s aan bod zoals het ontstaan van adoptie in Nederland, het screeningsproces, de rol van overheden en organisaties, de invloed van adoptie op iemands identiteit en de impact van racisme.
In Nederland zijn sinds de jaren zeventig meer dan 40.000 kinderen geadopteerd. Na een korte stop vanwege een vernietigend rapport over de Nederlandse adoptiecultuur is het sinds een jaar weer mogelijk om kinderen uit het buitenland te adopteren. Tot blijdschap van ouders met een kinderwens, maar ook tot zorgen van anderen. Voor de nieuwe documentaireserie genaamd ‘De Afhaalchinees’ van Omroep ZWART duikt tv-maker Kelly van Binsbergen aan de hand van haar eigen ervaringen in de wereld van adoptie.
Kelly van Binsbergen groeide op in een klein dorpje in West-Zeeuws Vlaanderen bij haar adoptieouders, waar ze haar hele jeugd ‘afhaalchinees’ werd genoemd. Haar leven lang worstelt ze met haar identiteit en afkomst. Met deze vierdelige documentairereeks duikt Van Binsbergen voor het eerst in haar eigen adoptie en legt ze de mythen en misvattingen van het Nederlandse adoptiesysteem bloot.
Volgens Van Binsbergen is de interlandelijke adoptiecultuur complexer dan vaak wordt gedacht: “Het gaat ook over identiteit, mentale problematiek, loyaliteit en dankbaarheid”. Met de serie confronteert ze de kijkers met de realiteit van adoptie in Nederland door middel van persoonlijke verhalen, interviews met andere geadopteerden, gezinnen en deskundigen, en haar eigen zoektocht in haar adoptiedossier.
Tijdens het maken van de serie ging Van Binsbergen in gesprek met lotgenoten en kwam er zo achter dat veel meer geadopteerden met dezelfde problemen rondlopen als zij. “Van suïcidale gedachten tot racisme en identiteitsproblemen. Maar erover praten blijft een taboe omdat je hiermee automatisch een aanval opent op je eigen ouders. Ik hoop dat deze serie een open discussie op gang brengt en het taboe rondom interlandelijke adoptie doorbreekt.”
Artistiek directeur van Omroep ZWART, Akwasi Ansah, voegt toe: “Dit verhaal over adoptie, verteld dóór geadopteerden, heb ik nog niet eerder op televisie gezien. Andere programma’s over adoptie gaan vaker over de kinderwens van ouders dan over hoe het voor de kinderen zelf is. Kelly’s moed en vastberadenheid om dit onderwerp aan te pakken weerspiegelt onze missie om nieuwe helden de kracht te geven om hun stem te laten horen zodat meer mensen zich gaan herkennen in de media.”
De serie, geproduceerd door PnP Media, bestaat uit vier afleveringen en behandelt thema’s zoals het ontstaan van adoptie in Nederland, het screeningsproces, de rol van overheden en organisaties, de invloed van adoptie op iemands identiteit en de impact van racisme.
Kelly van Binsbergen is een jonge, bevlogen maker. Haar werk is onderscheidend en herkenbaar: rauw, humoristisch, kwetsbaar en onbevreesd. Als eindredacteur en ontwikkelaar is ze werkzaam bij PnP Media. Een productiehuis met een missie om mensen de wereld beter te helpen begrijpen.
Omroep ZWART, die de serie uitzendt, is opgericht door Akwasi Ansah en Gianni Lieuw-A-Soe in 2020, streeft naar diversiteit en inclusie binnen het Nederlandse medialandschap. “Met een sterke focus op het delen van verhalen die vaak onderbelicht blijven, inspireert Omroep ZWART nieuwe helden om een thuis voor iedereen te bouwen,” zo schrijft de jonge omroep.
Volg de ontdekkingsreis van Kelly van Binsbergen en bekijk De Afhaalchinees wekelijks vanaf dinsdag 29 augustus om 21.20 op NPO3.