Het startpunt van de documentaire vormt het transgenderpad in Almere, uniek in Europa. “Dagelijks lopen hier mensen van de ene naar de andere kant. Soms weten ze niet waar dit kleurrijke pad voor staat”, legde Slingerland eerder uit.
Zelf kwam Slingerland in 2019 uit de kast als transgender. “Vorig jaar besloot ik toe te geven aan mijn innerlijke stem en ervoor uit te komen dat ik mezelf vrouw voel.” Al vanaf haar veertiende wist zij diep van binnen dat ze een vrouw was, opgesloten in een mannenlichaam.
Aangezien veel programma’s en documentaires aandacht besteden aan de medische transitie, wilde Slingerland zelf een docu maken over de sociale kant. “Waarom heeft iemand zich niet veilig gevoeld om met zijn of haar gevoelens naar buiten te komen? Waardoor heeft iemand toch de stap gezet? En wat heeft dat voor gevolgen gehad?
Acceptatie
Met de documentaire wil Slingerland de acceptatie van transmensen in de maatschappij bevorderen. “En uiteindelijk normalisatie, zodat er een samenleving ontstaat waar het geen issue is dat je trans bent. Zo gemakkelijk en zonder erbij na te denken mensen over het transgenderpad lopen, zo vanzelfsprekend zouden transgenders onderdeel van onze maatschappij moeten zijn.”
De documentaire is op 27 december te zien bij Omroep Flevoland en wordt ieder uur uitgezonden.