Journalist Eelco Bosch van Rosenthal en regisseur Hans Pool nemen in de documentaire de Four Freedoms als uitgangspunt. President Franklin D. Roosevelt benoemde in 1941 vier vrijheden die in zijn ogen voor ieder mens ter wereld zouden moeten gelden: vrijheid van meningsuiting, vrijwaring van angst, vrijwaring van gebrek en vrijheid van godsdienst. Ze laten in de vierdelige serie zien welke spanningen er zijn aan het begin van een verkiezingsjaar in de Verenigde Staten, waar bijna 70 miljoen Gen Z’ers de sleutel tot de macht in handen hebben.
De vrijheid die Generatie Z opeist botst met de vrijheid om een wapen te dragen, of de vrijheid om zelf te bepalen welke boeken je kinderen lezen. Nergens komt die botsing zo aan de oppervlakte als in Florida, een staat waar ‘vrijheid’ iedereen in de mond bestorven ligt.
Aflevering 1 (21 januari): Vrijheid van meningsuiting
Sinds de jaren zestig geldt de kleine universiteit New College als een progressieve oase in Florida. Maar begin 2023 verandert dat: de conservatieve gouverneur DeSantis stelt een nieuwe raad van toezicht aan, aangevoerd door een bekende anti-woke-activist. De veranderingen staan niet op zichzelf. Het onderwijs in Florida (“de staat waar woke zal sterven”, aldus DeSantis) is het toneel geworden van een felle strijd over onder meer gender-neutraliteit en de inhoud van schoolboeken. Terwijl de veranderingen op de campus zichtbaar worden, vragen student internationale betrekkingen Sam en dramadocent Diego zich af: willen we hier nog wel blijven?
Aflevering 2 (28 januari): Vrijwaring van angst
Valentijnsdag 2018: een schutter richt een bloedbad aan op zijn voormalige middelbare school in een voorstadje van Miami. Uit het verdriet en de woede over deze ‘Parkland shooting’, die zeventien mensen het leven kost, komt een invloedrijke jongerenbeweging voort: March For Our Lives. De 25-jarige Maxwell Frost, één van de gezichten van de beweging, wordt als eerste Gen Z’er verkozen in het Amerikaanse Congres, waar hij zijn strijd om strengere wapenwetten voortzet. Vaders Ryan en Manuel verloren allebei een kind bij de schietpartij, maar over de lessen ervan zijn ze het radicaal oneens.
Aflevering 3 (4 februari): Vrijwaring van gebrek
Elk jaar brengen vele miljoenen Amerikanen een bezoek aan Disney World en de omringende pretparken vlakbij Orlando. Maar in de schaduw van Disney worstelen Gen Z’ers met hun toekomst. Overdag bedient Cree een achtbaan, ‘s avonds keert hij terug naar het motel waar hij met zijn moeder, broertjes en zusje woont. Buurtwerker Jacob probeert leeftijdsgenoten zoals Cree te helpen. Valeria verruilde haar geboorteland El Salvador voor de Verenigde Staten. Maar is haar toekomstideaal – een eigen huis, een goede baan – voor haar generatie nog haalbaar?
Aflevering 4 (11 februari): Vrijheid van godsdienst
Sinds het Hooggerechtshof een streep zette door het federale recht op abortus is het onderwerp helemaal terug als verkiezingsthema. In Florida wil gouverneur DeSantis abortus na zes weken zwangerschap verbieden, en voor artsen die toch meewerken aan een niet-toegestane ingreep dreigt vervolging. Anya en Derek Cook ondervonden het nieuwe beleid aan den lijve en verzamelen nu handtekeningen voor een referendum dat het recht op abortus weer veilig moet stellen. Ook de eigenaar van Hamburger Mary’s, een restaurant dat beroemd is vanwege zijn drag queen shows, legt zich niet neer bij de conservatieve agenda van de gouverneur: hij sleept hem voor de rechter.
De slag om Florida. Vanaf zondag 21 januari om 20.25 uur bij de NTR op NPO 2.