Het tweeluik sluit aan op het eerdere tweeluik Moeders zijn ook dochters waarin Sarah Marijnissen laat zien hoe zij de te innige band met haar overleden moeder omvormt naar een vrijere, liefdevollere relatie. In dit nieuwe tweeluik zien we hoe, door een fysiek gevoelde innerlijke disbalans Sarah zich realiseert dat, nu ze de relatie met haar moeder heeft hersteld, zij ook haar vader nodig heeft om volledig met zichzelf in balans te kunnen zijn.

Aan de hand van herinneringen, foto’s en videobeelden laat Marijnissen zien hoe zij de confrontatie met haar innerlijke en fysieke disbalans aangaat. Coach Els van Steijn helpt om zicht te krijgen op wat er in de diepte speelt in de vader-dochter relatie. Marijnissen doet haar onderzoek samen met drie andere vrouwen die ook de urgentie voelen om de relatie met hun vader onder de loep te nemen.

In deel 1 maken we kennis met verhalenverteller en schrijver Marita Coppes, die in haar vroege jeugd een warme band met haar vader had tot die op haar 6e plotseling verbroken werd als haar vader naar de Bhagwan in India vertrekt.

Theatermaker en oprichter van theatergezelschap Female Economy Adelheid Roosen herinnert zich hoe de oerkracht e?n de zwijgzaamheid van haar vader enorme indruk op haar als kind maakten. Zo blij als ze werd als haar koosnaam Carlos Picos door het huis schalde, zo overrompelend voelde zijn zware stille aanwezigheid op andere momenten. Haar vader is pijnlijk afwezig als haar veiligheid wordt aangetast.

De vader van zangeres en schrijver van Jiddische liederen Shura Lipovsky kwam zwaar getraumatiseerd uit de oorlog. Bij de ontmoeting met zijn toekomstige vrouw zei hij “Ik kan niet voelen”. Shura: “Het niet empathisch kunnen verbinden, wat mijn vader niet kon, heeft gemaakt dat ik het een feest vind om de gevoelswereld van mannen te ontdekken”

In deel 2 vervolgen Sarah, Marita, Adelheid en Shura hun innerlijke zoektocht, en blijkt hoe ambivalent en kwetsbaar de dochter-vader relatie is. Hoe kantelen zij hun oude pijn om in verzoening? Welke ruimte geeft verzoening en hoe ervaren zij nu de relatie met hun vader? Marita: “In het heroveren van het houden van mijn vader, word ik steeds meer zijn kind, in plaats van een vrouw naast of tegenover hem.”

Marita: “In het heroveren van het houden van mijn vader, word ik steeds meer zijn kind, in plaats van een vrouw naast of tegenover hem.”

Shura: “Het niet empathisch kunnen verbinden, wat mijn vader niet kon, heeft gemaakt dat ik het een feest vind om de gevoelswereld van mannen te ontdekken”

Adelheid: “Met het ouder worden heb ik zijn stilte begrepen, en met terugwerkende kracht is die stilte mij iets gaan geven.”

Dochters en Vaders deel 1 is op 2 april 2023 te zien om 15:25 uur op NPO2. Deel 2 volgt op 9 april 2023 om 15:25 uur op NPO2. De documentaire wordt uitgezonden bij De Boeddhistische Blik|KRO-NCRV op NPO2.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.