De film behandelt de geschiedenis van de herdenking en hoe de Nederlandse overheid de regie daarvan naar zich toe trok. Waarbij verzetsstrijders en de krijgsmacht een zeer prominente rol kregen. Ook werden de herdenkingen steeds breder opgezet, zoals het stilstaan bij de inzet van Nederlandse militairen bij oorlogen en vredesoperaties ver na de Tweede Wereldoorlog.

Volgens verschillende kringen van slachtoffers en nabestaanden doet de Nationale Herdenking al heel lang geen recht aan hun onmetelijke leed, dat van hun ouders of grootouders. Na de oorlog voelen zij zich genegeerd en onzichtbaar. En min of meer noodgedwongen zijn deze groepen na verloop van tijd daarom hun eigen herdenkingstradities begonnen, in eigen kring en op andere dagen dan 4 mei.

Woordvoerders uit de Joodse gemeenschap, die van de Sinti- en Roma en de Indische Nederlanders vertellen in deze documentaire van de EO waar naar hun mening de schoen wringt. Van de Joodse kant zijn dat onder anderen schrijvers Marcel Möring, Robert Vuijsje en de directeur van het Joods Museum Emile Schrijver. Namens de Roma en Sinti spreekt Lalla Weiss, en belangenbehartiger San Fu Maltha komt aan het woord namens de Nederlands-Indische gemeenschap.

Urgent

Alfred Edelstein, eindredacteur Joodse Programmering bij de EO en regisseur van deze documentaire: “Het is eigenlijk bizar dat de grootste slachtoffergroepen in Nederland er bij de Nationale Herdenking zo bekaaid zijn afgekomen. Dit dringt bij hen de vraag op: horen wij er wel bij in dit land? Het was uiteindelijk precies deze vraag die voor ons de realisering van deze documentaire urgent maakte.”

De documentaire ‘Gaat dit over ons’ wordt woensdag 29 maart om 22.50 uur uitgezonden door de Joodse Programmering van de EO op NPO 2.

Lees ook

Holocaust monument

Waarom ik als Jood op 4 mei niet op de Dam zal staan

Menachem Mendel is Joods en is vastbesloten om niet deel te nemen aan Dodenherdenking.

Dodenherdenking

“Dodenherdenking nog steeds racistisch?”

Over de verzwegen geschiedenis van 4 mei.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.