Regisseur Wilberry Jakobs begint de documentaire bij haar 85-jarige moeder. Onder het motto ‘Oude mensen zijn bibliotheken, als ze dood zijn, zijn ze weg’, vertellen mannen en vrouwen op leeftijd over hun leven.

In de eerste aflevering is te zien hoe het ouderen vergaat in de coronaperiode, waarin hun kwetsbaarheid als probleem gezien wordt. Met Marja Jakobs (85), Aart den Besten (90), Dulcine Thijm (75) en Pim Gastelaars (74) gaat het over de wereld voor en na de lockdown, over kwaliteit van leven en veerkracht om door te gaan.

Ode aan ouderdom

De tweede aflevering is een ode aan de ouderdom. Oud worden willen we allemaal, maar oud zijn wil niemand. Welke beelden van oud en ouderen heersen er in een cultuur die hangt aan wat jong en nieuw is?

In deze aflevering komen actrice Marjan Berk (88), Jenny Schneider – van Egten (93) en Mahmood Khan Youskine (93) aan het woord. Khan Youskine is een nazaat van Inyat Khan, de oprichter van het universeel soefisme. Jenny Schneider-van Egten bracht in de kerken die in de kerken het gesprek over incest op gang.

Wim-Jansen_dorhout_uitsnede
Wim Jansen Beeld door: EO

De slotaflevering op 17 december gaat over leven bij de dag: wat moet je regelen en hoe ga je om met paniek als het einde onherroepelijk nadert of het geheugen langzaam verdwijnt?

Daarover spreken theoloog Wim Jansen (70), Thea Hardenberg (74) en Hein (73) en Brigitte (61) Stufkens. Het gaat over de confrontatie met de vergankelijkheid en het heersende schrikbeeld van dementie.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.