Kies je voor kwaliteit van onderwijs of voor meer geluk en herkenning? Dit dilemma is niet ongewoon bij veel ouders. Welke school sluit beter aan bij de identiteit van het kind en de waarde en normen die ze thuis meekrijgen? Vanuit deze vraagstukken en zijn eigen worsteling gaat Karim op zoek naar antwoorden in de vijfdelige reeks ‘Geloof in het onderwijs’.

Maandag 12 december 2022
Artikel 23. Door een grondwetswijziging in 1917 is er in Nederland vrijheid van onderwijs en is het voor iedereen mogelijk vanuit een bepaalde geloofsovertuiging of filosofie een school op te richten. Karim Amghar bezoekt het Onderwijsmuseum om te zien hoe dit recht is vormgegeven. Ook komt hij bij de Kathedrale Koorschool in Utrecht, waarvan de kinderen elke maand in de Catharinakathedraal zingen. En hij viert het hindoeïstische lichtjesfeest Divali op de Shri Krishna School.

Dinsdag 13 december 2022

Karim Amghar gaat in gesprek met Ronit Palache, die op een Joodse school gezeten heeft. Ook neemt hij een kijkje op de School met de Bijbel in Nieuw-Beijerland, waar hij praat met kinderen en ouders over de plek van het christelijk geloof in hun leven. Op een multicultifeest op de openbare basisschool Magistraal in Middelburg leren kinderen van elkaars cultuur. De Marimbaschool in Baarn wil meer aandacht voor de natuur en wacht op goedkeuring.

FjmfX93XgAE0ltN

Woensdag 14 december 2022
De eerste islamitische basisschool in Nederland dateert van 1988. Toen is in Rotterdam de Al Ghazali school opgericht. Dat ging niet zonder slag of stoot. Maar de school bestaat nu al 35 jaar lang. Karim brengt een paar dagen door op deze school en spreekt met drie generaties islamitisch onderwijs: de oprichters, diens kinderen (die daar nu docent zijn) en de kleinkinderen die nu op deze school onderwijs genieten. Momenteel zitten bijna 17.000 kinderen op een islamitische school in Nederland. In 1996 waren het er ongeveer 6000. Dat is een enorme toename. We duiken in de historie van islamitisch onderwijs in Nederland.

Donderdag 15 december 2022
Mbo-docent en presentator Karim Amghar twijfelt, net als veel ouders, over de juiste schoolkeuze voor zijn dochter. Karims dochter gaat nu naar een openbare basisschool, maar hij vraagt zich af of deze school wel goed genoeg aansluit bij de identiteit van zijn dochter en zijn waarden en normen.

Vrijdag 16 december 2022
Karim ontmoet Shirin en haar twee kinderen. Zij geeft thuisonderwijs en doet dat heel bewust. Zij ziet geen plek voor haar kinderen binnen bijzonder onderwijs. Ook gaat Karim naar een zogeheten interculturele school. Zij vieren alle (religieuze) feestdagen op school, zoals de Ramadan en Sint-Maarten. Karim brengt ook een bezoek aan politiek Den Haag: Hij gaat in gesprek met Kamerlid Habtuma de Hoop (PdvA), die artikel 23 wil moderniseren, en met de baas van ons onderwijsland: Minister Wiersma over zijn visie op artikel 23 en wat hij graag veranderd wil zien in de toekomst.

21549.w1440.23d5ad4.3a1aaa8

Geloof in het onderwijs. Van maandag 12 tot en met vrijdag 16 december om 17:15 uur bij de NTR op NPO2.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.