Zonder stevig standpunt over maatschappelijke kwesties lijk je tegenwoordig nauwelijks meer mee te doen. Je bent simpelweg voor of tegen. In een bestaan dat met de dag complexer lijkt te worden, is het niet gek dat we naar eenduidige antwoorden verlangen. Maar dat heeft consequenties: de lucht verdwijnt uit ons debat, het denken stopt en nieuwe ideeën krijgen geen ruimte. Misschien is het tijd om de twijfel te omarmen.

In Grensgevallen verkent schrijver en theatermaker Marjolijn van Heemstra onze cultureel bepaalde grenzen. Zaken die wij doorgaans graag simplificeren laat zij in al hun ingewikkeldheid zien. In deze serie neemt Van Heemstra je mee in haar gedachten over zes omstreden onderwerpen: abortus en landsgrenzen, maar ook de grenzen van gender, grensoverschrijdend gedrag, klimaatactivisme en dekolonisatie. Het zijn poëtische, persoonlijke vertellingen waarin ze consequent haar eigen vragen volgt, ook waar het ongemakkelijk wordt.

Het is een aarzelende zoektocht naar nuance, waarin de meeste vragen niet tot antwoorden leiden, maar tot nog meer vragen.

Grensgevallen-still2-Marjolijn-c-HUMAN

Marjolijn van Heemstra (1981) studeerde godsdienstwetenschappen met als doel conflictbemiddelaar te worden. Voor het zover kwam rolde ze het theater in en inmiddels werkt ze als dichter, schrijver, theatermaker, journalist en podcastmaker. In haar werk onderzoekt ze op een toegankelijke manier hoe we anders kunnen nadenken over onszelf en de wereld. Met haar dichtbundels en romans won ze verschillende prijzen en haar laatste roman werd in acht landen vertaald.

In haar serie Grensgevallen komen onderwerpen voorbij waarover het debat gepolariseerd is. Ze kiest ervoor om niet met zowel voor- als tegenstanders in gesprek te gaan, maar diept veelal één kant verder uit. Lees hier waarom.

Grensgevallen is een coproductie van HUMAN en Dahl TV en is te zien elke donderdagavond van 7 september tot en met 12 oktober rond 23.50 uur bij Omroep Human op NPO2. De afleveringen zijn ook terug te zien op NPO Start.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.