Edith Eger werd gedwongen te dansen voor de beruchte nazi-dokter Josef Mengele. In Auschwitz creëerde ze een belangrijk overlevingsmechanisme. ‘Ik liet de vijand niet toestaan mijn geest gevangen te houden. Ze konden me wel gevangenhouden en martelen, maar mijn geest konden ze niet doden. Wat er zich in je geest afspeelt is het deel van jou waar niemand aan kan komen’, vertelt Edith Eger aan Jacobine.

Jarenlang sprak Eger met geen woord over haar verleden. Dat zij de holocaust wél overleefde, bezorgde haar een enorm schuldgevoel. Toen ze besefte dat ze echte vrijheid alleen kon bereiken door te vergeven en los te laten, bracht ze nog één keer een bezoek aan de plek die haar voor het leven getekend én gevormd heeft. Terug in Auschwitz lukte het haar de schuldgevoelens toe te kennen aan de daders, en haar eigen onschuld terug te eisen.

Inspiratie

De inmiddels 93-jarige Edith Eger schreef over haar oorlogsherinneringen het boek De Keuze, dat een internationale bestseller werd. Onlangs verscheen haar nieuwe boek Het geschenk, waar ze haar lezer door middel van 12 levenslessen begeleidt op ‘een universele reis naar vrijheid en genezing.’

Door de jaren heen heeft het levensverhaal van Edith Eger al miljoenen mensen geïnspireerd. Haar psychologische kijk op het verleden én heden biedt een goed perspectief op hoe om te gaan met ingrijpende gebeurtenissen en trauma’s. ‘Want’, vertelt Eger aan Jacobine, ‘iemands lijden kun je niet met elkaar vergelijken. Het gaat erom wat je er mee doet.’

Jacobine op 2 (KRO-NCRV) zaterdag 24 oktober, 17.35 uur op NPO2

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.