Tijdens de Kristallnacht, in de nacht van 9 op 10 november 1938, werden in Duitsland duizenden synagoges en winkels van Joden vernield. Bijna 100 Joden kwamen hierbij om het leven. Deze massale uitbraak van antisemitisme was een voorbode van Hitlers pogingen het Joodse volk te vernietigen en wordt jaarlijks herdacht door het Centraal Joods Overleg (CJO).

Bij de herdenking op zondag 8 november erkent scriba René de Reuver voor het eerst namens de PKN dat de kerk voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog meewerkte aan een klimaat van antisemitisme.

Vooruitblik

In Jacobine op 2 blikt Jacobine zaterdag met drie gasten vooruit op de schuldbelijdenis. Chantal Suissa is voorzitter van de dialoogcommissie van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam en vroeg zich onlangs in een column op Nieuw Wij en Jonet af hoe zinvol excuses nu nog zijn, 82 jaar na dato. Ook zijn historicus Wim Berkelaar en predikant Ad van Nieuwpoort te gast. De gasten laten hun licht schijnen over deze verklaring, die gaat over een pijnlijke en traumatische periode in onze geschiedenis.

Jacobine op 2 is te zien op zaterdag 7 november om 17.35 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.