Naast de verhalen van verschillende verzetshelden, worden Keti Koti-herdenkingen en vieringen in verschillende steden in Nederland uitgelicht. Hierbij wordt verduidelijkt welke rol de verschillende steden speelden in de trans-Atantische slavernij en hoe men daar vandaag de dag bij stil staan. Het programma is volgens ZWART een viering van vrijheid, gelijkheid en de onbreekbare menselijke geest. De verhalen die worden verteld staan in het teken van moed en hoop en laten zien hoe de strijd van deze verzetshelden, onze voorouders, nog steeds nagalmt in het heden.

Gianni Lieuw-A-Soe, algemeen directeur van Omroep ZWART: “De Keti Koti herdenking en viering op 1 juli is een gebeurtenis die heel Nederland aangaat. Deze gedeelde koloniale geschiedenis heeft een doorwerking die niet altijd zichtbaar is, maar die vandaag de dag wel voelbaar leeft binnen de samenleving. Door ons gedeelde verleden te herdenken en er samen bij stil te staan, ontstaat er ruimte voor gesprek. Dit helpt ons de ketens van ons verleden te doorbreken en samen een betere en eerlijke toekomst te bouwen.”

Keti Koti Route

Door heel Nederland vinden er in aanloop naar Keti Koti diverse gebeurtenissen en activiteiten plaats. Om dit onder de aandacht te brengen lanceerde Omroep ZWART een digitaal platform in samenwerking met het Cultuurfonds, Keti Koti Route. Op dit platform worden belangrijke gebeurtenissen, activiteiten en evenementen rondom Keti Koti geagendeerd, waarmee de omroep heel Nederland uitnodigt om in aanloop naar 1 juli, en op de dag zelf mee te doen aan de viering.

De Ontbrekende Bladzijde

Op dit platform is tevens meer achtergrond te vinden over de gedenkdag in de vorm van ‘De Ontbrekende Bladzijde’. Het bevat basisinformatie over Keti Koti, inclusief de juiste uitspraak van de naam (kitti kotti), de historische context, de betekenis van de herdenking en viering, en de hedendaagse relevantie. Dit educatieve initiatief is bedoeld om de kennis over Keti Koti te verhogen en meer verbinding te creëren rond onze gedeelde geschiedenis.

‘Keti Koti ‘24’ is te zien op maandag 1 juli om 20.30 uur bij Omroep ZWART op NPO2.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.