Eindredacteur Theresa Boerema: “Begin 2022 verscheen ‘De Atlas van Afgehaakt Nederland’, van twee vooraanstaande onderzoekers. Ze belichten de steeds grotere wordende groep mensen die afhaken. Mensen die geen vertrouwen meer hebben in de politiek en niet meer mee willen of kunnen doen met de samenleving. Wij willen hier als Kruispunt iets tegenoverstellen, door mensen te portretteren die niet afhaken, maar juist áánhaken. Je vindt ze overal in Nederland, mensen die hun handen uit de mouwen steken en woorden omzetten in daden. Daarbij willen we ook laten zien dat veel van deze verschilmakers geïnspireerd worden door de christelijke traditie en het (katholieke) geloof dat ze van huis uit meekregen.”

Aflevering op 22 januari

In de eerste uitzending staat Gerlinda Robbertsen van de Stichting Goud van Noord in Rotterdam centraal. Wekelijks helpt zij 180 arme gezinnen. Met haar man Bram, die pastor is, probeert ze in de wijk het Oude Noorden, waar 62% van de mensen een laag inkomen heeft, het verschil te maken. Zoals voor Linchy Isberta, die door armoede in een isolement was geraakt. In de huiskamer van Goud van Noord hervond ze zichzelf. Ze kookt en doet er de was. Haar droom is ooit een eigen wasserette te beginnen.

Aflevering 29 januari

VERSCHILMAKERS sander de kramer

Als Sander de Kramer mensen in nood ziet, kan hij niet stil blijven zitten. Zo redde hij honderden kindslaven uit de diamantmijnen in Sierra Leone, een van de vele missies waarvoor hij in 2021 werd onderscheiden met de prestigieuze Four Freedoms Award. Nu komt hij in actie voor Oekraïne, waar mensen in kapotgeschoten huizen een ijskoude winter tegemoet gaan. Samen met andere vrijwilligers bracht hij 10.000 kachels naar het front in Oekraïne. Dat hij daarmee zich in gevaarlijk gebied waagt, neemt hij voor lief: “Want juist daar hebben mensen die kachels het hardste nodig.”

Eindredacteur Theresa Boerema: “Met deze verhalen willen we mensen inspireren en hoop bieden. Iedereen kan het verschil maken, ook met minder grote projecten dan onze hoofdpersonen. We eindigen elke aflevering met de motto’s van onze verschilmakers. Zoals Sander de Kramer zegt: ‘Mensen zeggen vaakdat het een druppel op een gloeiende plaat is, maar voor iemand die je helpt, is het nóóit een druppel op een gloeiende plaat. Je kunt echt levens veranderen’.”

Kruispunt: De Verschilmakers, wekelijks vanaf zondag 22 januari bij KRO-NCRV op NPO 2, 17.10 uur. Herhaling telkens op maandag om 23.15 uur.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.