De reeks is opgebouwd rond vier biotopen waar aalmoezeniers en consulenten als betaalde kracht of als vrijwilliger aan het werk zijn: het ziekenhuis, het leger, de gevangenis en de haven. In elk van die biotopen volgen we drie verschillende levensbeschouwingen. Waar liggen de verschillen, wat zijn de gelijkenissen?

Het ziekenhuis

In het ziekenhuis volgen we Ine Pauwels, rooms-katholieke pastor op de dienst pastorale zorg en zingeving in het Ziekenhuis Oost-Limburg. In Brugge maken we kennis met Bernard Peckstadt, halftijds verpleger in AZ Sint-Lucas, maar ook orthodox parochiepriester. In die hoedanigheid bezoekt hij zijn parochianen wanneer die opgenomen zijn in het ziekenhuis. Latifa en Saida Chebaa zijn twee zussen die in Antwerpen MOPA hebben opgericht, een dienst voor palliatieve zorg aan moslims en mensen met een migratieachtergrond.

De gevangenis

Ook in de gevangenis hebben gedetineerden recht op geestelijke bijstand van een aalmoezenier of consulent. In de gevangenis van Beveren gaan we mee op cel met Ilse en Ben, de protestants-evangelische aalmoezeniers. We zijn ook getuige van de allereerste evangelische doop in de gevangenis. In het arresthuis van Antwerpen lopen we mee in het kielzog van Ahmed, de Islam-consulent, en in de gevangenis in Brugge volgen we Nancy, die al twintig jaar als vrijwillig moreel consulent vrouwelijke gevangenen bijstaat.

Het leger

Het leger heeft een lange traditie van aalmoezeniers en consulenten die zorgen voor geestelijke bijstand aan de militairen. We gaan mee op missie met padre Hans naar Roemenië, waar Belgische militairen meewerken aan de uitbreiding van een Roemeense legerbasis om de oostflank van de Navo te versterken. Manu is als moreel consulent verbonden aan de Koninklijke Militaire School, waar we hem de nieuwe studenten zien opvangen en begeleiden. Het leger heeft ook een rabbijn, Israël Muller, in dienst.

De haven

Vroeger had Antwerpen een internationaal zeemanshuis en zeemanskerken in de stad. Sinds enkele jaren werken de zeemansmissies en een welzijnsorganisatie samen in het Harbour Hotel, dichtbij de haven. Elke dag vertrekken de havenaalmoezeniers naar hun deel van de haven om de bemanning op schepen te bezoeken of een dienst te houden aan boord van een schip. We volgen June, een anglicaanse aalmoezenier met Filipijnse roots, Kiran, een katholiek aalmoezenier die in 2018 van India naar België kwam om hier als missionaris te werken en Jörg van de protestantse Duitse zeemanskerk die al 36 jaar havenaalmoezenier is.

Bekijk de trailer

Bron: www.youtube.com

De tv-serie Mijn God is te zien op 19 en 26 april en 3 en 10 mei telkens rond 22.10 uur op Canvas of VRT MAX. Lees het interview op Kerknet.be met programmamaker en presentatrice Phara de Aguirre.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.