Sarahs moeder leeft al zeventien jaar niet meer, maar de invloed van haar moeder speelt nog altijd een rol in haar leven. “Je moeder is je eerste en misschien wel grootste leermeester”, zegt Nazmiye Oral daarover. “Ze is de persoon die het meeste indruk op je maakt, waar je niet aan kan ontkomen… ze is de grond waar je vandaan komt.”

Startpunt van het tweeluik is de periode nadat Sarah haar relatie na 29 jaar verbreekt. Hoe heeft de band met haar moeder Sarah als kind heeft gevormd? En hoe beïnvloedt dat haar vermogen tot intieme relaties?

De relatie met onze moeder is misschien wel de meest vanzelfsprekende en complexe relatie in ons leven. Aan haar danken we ons leven en van haar aandacht en liefde zijn we afhankelijk om uit te groeien tot een gezonde volwassene. Maar wat als de moeder zelf behoeftig is? In onze cultuur leeft het idee dat een moeder perfect moet zijn. Er is weinig aandacht voor de tekorten die moeders vroeger zelf ervoeren. En daarmee ook voor de mogelijke gevolgen van die tekorten, zoals emotionele bezetting of verwaarlozing van hun dochter.

Dit soort ouder-kind dynamieken bemoeilijken het losmakingsproces van de dochter: zij trekt zich het lot van de moeder aan en wil dat verlichten. Het kind neemt de verantwoordelijkheid van haar over of zoekt als volwassen vrouw compensatie voor de ervaren tekorten uit de jeugd bij een partner en haar omgeving. Deze onbewuste patronen maken het op eigen benen staan en aangaan van volwassen relaties lastig.

Moeders zijn ook dochters. Zondag 19 maart 2023 (deel 1) en zondag 26 maart 2023 (deel 2), rond 15:25 uur bij de De Boeddhistische Blik|KRO-NCRV op NPO2. Het betreft herhalingen. De afleveringen zijn ook te zien via website Bodhi waar ook meer informatie te vinden is. Bodhi is een onafhankelijk journalistiek platform over boeddhisme. Maak kennis met Bodhi.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.