In de documentaireserie volgen Wilbrink en Blekendaal de Underground Railroad, het ondergrondse netwerk dat duizenden tot slaafgemaakten hielp ontsnappen naar vrijheid. De reis voert langs Mississippi, Alabama, Tennessee, Missouri en Illinois naar Chicago en Detroit, uiteindelijk eindigen ze in Canada.

Tijdens hun reis bezoeken ze onder andere Angola Prison, een immense gevangenis in Louisiana. Op deze voormalige katoenplantage werkten in de 19e eeuw tot slaafgemaakten, de gevangenen van nu doen soortgelijk werk. Tijdens de Angola Prison Rodeo worden jaarlijks zwarte gevangenen als gladiatoren voor de stieren geworpen.

In St Louis ontmoeten ze een oerconservatief, wit advocatenechtpaar dat in 2020 het nieuws haalde door met automatische wapens Black Lives demonstranten uit hun voortuin te jagen. Maar ze zien ook de mensen die schadevergoeding voor het slavernijverleden krijgen, iets waar ze in de hele wereld over praten, maar niets aan doen. De herstelbetaling komt onder meer uit belasting op de gelegaliseerde wietteelt.

Hollandse nuchterheid  

De filmmakers, de één wit, de ander zwart, worden in de serie voortdurend geconfronteerd met hun eigen kleur en met elkaar. Hun reis dwingt ze met Hollandse nuchterheid na te denken over wie zij zijn, waar zij staan, en hoe zij zich verhouden tot hun omgeving. De serie biedt een confronterende spiegel voor spanning en vraagstukken die ook in de Nederlandse samenleving spelen, van de Zwarte Piet-discussie tot racial profiling.

Ondergrondse Sporen, wekelijks vanaf zondag 31 augustus, 22.09 uur bij Omroep ZWART op NPO2.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.