Rajiv sloot zich in 2020 aan bij een Black Lives Matter demonstratie in Rotterdam, waarbij het hem opviel dat er nauwelijks andere Hindoestaanse supporters waren. Zelf komt hij uit een conservatieve familie, waar weinig ruimte was voor niet-Hindoestanen. “Ik was het niet eens met hoe er bij ons thuis over zwarte mensen gesproken werd. Vanuit onbegrip daarover ben ik vragen gaan stellen.”
Afro-Surinamers worden door Hindoestanen vaak beschimpend ‘kafri’s’ genoemd, en Hindoestanen worden vaak negatief bestempeld als ‘koelie’, een woord dat verwijst naar koloniale ongeschoolde contractarbeiders. In zijn onderzoek ontmoet Rajiv mensen die eveneens erg op de eigen groep gericht zijn, zoals Ilse Adams (Afro-Surinaamse roots); “Hindoestanen zien zichzelf niet als zwart. Ze denken dat ze meer zijn omdat ze witter zijn. Ik denk dat ze zich daarom niet bij ons scharen.” Of Waldo Koendjbiharie (Hindoestaan): “Wij zijn de suiker in de koffie van de Nederlander. Wij passen ons aan.. overal ter wereld….. wij hebben de minste problemen.”
“Ik heb heel erg het gevoel dat verschillende partijen de muren zo hoog hebben opgetrokken. Als Afro-Surinamers en Hindoestanen beter naar elkaar luisteren en beseffen dat ze beiden veel ellende hebben meegemaakt, dan zullen zij dichter bij elkaar komen”, zegt Rajiv.
De documentaire Tot kafri’s en koelies gemaakten is op zondag 26 december om 16.00 uur te zien bij de NTR op NPO2.
In het Indische kaste-systeem zijn mensen getrained in het leven met sociale verschillen. Sociale gelijkheid was er nooit troef. Ofschoon er (ook) door ‘Apartheid’ getroffen, wist bijv. Gandhi zich in 1893~1914 in Zuid-Afrika te handhaven en te ontwikkelen. Een leerzaam feit. India is ‘hierarchy’, non- tribaal en kent (dus) geen racisme.
Overigens is de Indische samenleving een gewelddadige: ‘dacoities’ (gewapend banditisme) en ‘thugs’ (zwendelaars) zijn vermaarde traditionele Hindu begrippen. Het plegen van misdaden kan kaste-gebonden zijn en zo dharmatisch worden verdisconteerd.
Er is in India geen ‘sociale’ rol voor de individu, of het moet die van ‘samnyasin’ (wereldverzaker) zijn. Er zijn voor de rest slechts de plichten verdeeld over rollen, waarachter en los waarvan zich geen unieke mens schuil houdt. Je ‘rol’ is je (nood)lot.