“Toen ik op een verjaardag was zei iemand: ‘Je zal het wel eens zijn met wat ze in Gaza doen, want jij bent Joods'”, vertelt Oudkerk. “Toen ik bij de supermarkt pindakaas in een karretje deed, zei een wildvreemde: ‘Jullie zijn lekker bezig in Gaza, hè?’ Ik stond perplex. Jullie? Eens met burgerslachtoffers maken? Was dit gebrek aan beschaving? Een gebrek aan historisch besef? Is het pure domheid? Of is het antisemitisme?”

Oudkerks opa was voorzitter van de Joodse Raad en zijn moeder redde in de Tweede Wereldoorlog meer dan vijfhonderd kinderen van Joodse komaf. Met die familiewortels kon Oudkerk niet anders dan op onderzoek uitgaan. Het tweeluik ‘Na 7/10, antisemitisme in Nederland,’ is het resultaat.

In de eerste aflevering op zondag 14 januari gaat het over het moderne antisemitisme en in welke uitingsvormen dit voorkomt. Als geïnterviewden zijn onder anderen Ruben Oppenheimer, Ewoud Sanders en Eddo Verdoner te zien. Met hen gaat Oudkerk in gesprek over beeldvorming van Joden in Nederland, de dunne scheidslijn tussen vrijheid van meningsuiting in cartoons en antisemitisme.

Op 21 januari komen de burgemeesters van de vier grote steden aan het woord. Andere gasten zijn de bestuurders van de Universiteit Leiden over intimidatie van Joodse en Israëlische studenten. Ook spreekt Oudkerk met Willem Nijkerk, hoofd van de afdeling Landelijk Expertisecentrum Discriminatie van het OM. En met Pieter Klok, hoofdredacteur van de Volkskrant, over de verantwoordelijkheden van de hoofdredacteur van een landelijke krant rond het conflict tussen Israël en Hamas.

‘Na 7/10, antisemitisme in Nederland,’ Zondag 14 en 21 januari om 22.50 uur bij de EO op NPO 2.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.