De trend van individualisering is al geruime tijd gaande, maar sinds de uitbraak van de coronapandemie zijn de depressiecijfers aanzienlijk toegenomen. Nu op social media de lifecoaches als paddestoelen uit de grond schieten, groeit ook de behoefte aan nieuwe verhalen die weer betekenis geven en het gevoel van verbondenheid bevorderen. Maar hoe vind je zingeving in een veranderende wereld? In het Gelderse dorp Heerenwaarde volgt Tegenlicht de nieuwe dorpsbewoners Hans & Helène terwijl ze op zoek gaan naar een nieuw verhaal voor de leegstaande kerk. Wat zal de rol van de kerk zijn en hoe zorgen zij ervoor dat het hele dorp zich hierin kan vinden?

In het cultuurcentrum Mezrab experimenteert verhalenverteller Sahand Sahebdivani met trainingen over de kunst van het vertellen en laat hij zien hoe verhalen een verbindende kracht kunnen hebben. Alleenstaande moeder Iris Zonneveld zoekt naar betekenis door er te zijn voor anderen. Hoe draagt draagmoederschap bij aan haar zoektocht naar verbinding? Mediamaker Bob Morskate kijkt terug op zijn levensverhaal, waarin hij zowel verantwoordelijkheid voelt voor zijn succes als voor zijn lijden. Dit werpt de vraag op hoe het vormgeven van ons verhaal ons welzijn beïnvloedt. En pastor Zwanine Siedenburg verzamelt levensverhalen van mensen zonder een sterk sociaal netwerk om hun verhaal te kunnen delen tijdens hun uitvaart.

Regie: Halil Özpamuk. Research: Sharine Rijsenburg. Producer: Marie Schutgens. Eindredactie: Geert Rozinga.

VPRO Tegenlicht: Verbindende vertellers. Op woensdag 1 november om 20.30 uur bij de VPRO op NPO2. Vanaf zondag 29 oktober online te bekijken op vpro.nl/tegenlicht of via NPO Start.

Lees ook

Zwanine-Siedenburg

“De parallelle wereld is niet ver. Je stapt er zo in”

Zwanine Siedenburg over het project Walk of Life en de levensverhalen van verslaafden

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.