twitterKoning Willem-Alexander riep in de Troonrede vorig jaar alle Nederlanders op om actiever mee te doen aan de samenleving. De ‘participatiesamenleving’ zag het daglicht. In de afgelopen Troonrede kwam het woord niet meer voor. Hoe zit het nou eigenlijk met die ‘participatiesamenleving’? In het nieuwe televisieprogramma IKONHUIS lieten gistermorgen drie gasten hun licht schijnen: Govert Buijs, politiek filosoof, verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam; Margriet van der Linden, journaliste en voormalig hoofdredacteur van Opzij en Hans Boutellier, directeur van het Verwey-Jonker Instituut.

Ilco van der Linde, organisator van het internationale evenement MasterPeace, onderging in de uitzending het ritueel van de voetwassing.

Verder waren er in de uitzending drie gasten die de moed hebben om de grens van hun eigen – en andermans – tolerantie op te zoeken. Hanneke Gelderblom, actief in het Caïro-overleg, een plek waar joden, christenen en moslims elkaar ontmoeten om tot meer onderling begrip te komen; Kaouthar Darmoni, assistent-hoogleraar Gender & Media aan de UvA en buikdansspecialist: Tom Mikkers, remonstrants theoloog die een essay schreef waarin hij de contouren schetst van een ‘spiritualiteit van de verdraagzaamheid’.

Tot slot stuurde dichter en theatermaker Marjolijn van Heemstra de kijkers geïnspireerd de nieuwe week in.

Hieronder kunt u de uitzending bekijken.

Bron: IKON

Nog geen reactie — begin het gesprek.