Bor groeide op in een artistiek gezin waarin een ouderwetse didactiek heerste. Wie zich niet in het muzikale regime voegde, kreeg het moeilijk. Anders dan zijn broers Christiaan en Dick, die beiden professioneel violist werden, zocht Jan zijn heil in studie en onderzoek. Hij woonde in zenkloosters in Japan en werd geïnspireerd door een zenlerares in Engeland. Maar uiteindelijk ging de strenge discipline hem tegenstaan. Het leek teveel op onderwerping. In religieuze en meditatieve gemeenschappen bespeurt hij een subtiele vorm van macht en overheersing in de figuur van voorgangers en meesters, terwijl hij zich juist wil verdiepen in overgave die door het ego heen breekt.

Jan was medesamensteller en schrijver van verschillende filosofische publicaties. In 2012 verscheen zijn filosofische zoektocht Wat is wijsheid?. Zijn dierbare tekst komt uit een 13e-eeuwse koan-verzameling. In het verhaal over een patriarch en een monnik raakt hem vooral de gedachte dat het geheim in de mens zelf zit.

De zesde patriarch Huineng werd door de monnik Ming achtervolgd tot aan de Dayuketen. Toen hij zag dat Ming eraan kwam, legde hij de pij en de nap op een steen en zei: “Deze pij symboliseert vertrouwen; hoe kan er met geweld om gevochten worden? Hier, neem mij.” Ming trachtte de pij te pakken, maar deze was zo onbeweeglijk als een berg. Door angst overmand aarzelde hij. Toen zei hij: “Ik ben voor de dharma, niet voor de pij gekomen. Ik smeek je, o lekenbroeder, onderwijs me alsjeblieft.” De zesde patriarch zei: “Alvorens te denken aan goed en kwaad, wat is op dat moment het ware zelf van monnik Ming?” Daarop ontwaakte Ming meteen. Zijn hele lichaam droop van het zweet. Met tranen in de ogen maakte hij een buiging en vroeg: “Is er behalve deze geheime woorden en betekenissen nog meer, iets wat dieper is?” De patriarch zei: “Wat ik je net verteld heb is helemaal geen geheim. Als je jouw ware zelf realiseert, zit het geheim in jezelf.”

https://www.npostart.nl/het-vermoeden/30-03-2014/POW_00778318
Bron: www.npostart.nl

Bron: IKON

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.