Op zaterdag 5 mei 2012 werd in het hele land Bevrijdingsdag gevierd, ondanks het niet al te beste weer. In Breda vond de officiële aftrap plaats in aanwezigheid van o.a. minister-president Mark Rutte. Waar het tijdens het bevrijdingsfeest amper over ging was het feit dat Breda in 1944 is bevrijd door vooral Poolse soldaten. W!J-verslaggeefster Sahar Jahish spreekt hierover met Aleksandra Mizera, een Nederlands-Poolse inwoonster van Breda. Wat vindt ze hier eigenlijk van? En: wat vindt ze van de negatieve aandacht in de media en politiek voor de Nederlandse Polen van de afgelopen maanden?
W!J in Reprise: Polen en 5 mei
In de serie W!J in Reprise gaan de beste video’s uit ons archief opnieuw online. Vandaag: ‘Polen en 5 mei’.
Jammer dat Nieuwwij.nl deze insteek kiest. Dat
Poolse soldaten een belangrijk aandeel hebben gehad in de bevrijding van nogal wat Nederlandse steden, dat is al lang duidelijk en wordt breed in Nederland herdacht en gewaardeerd. Dat staat los van de negatieve berichten over Polen van de laatste jaren.
Deze Poolse mevrouw: niets mis mee. Wel heb ik moeite met de Polen die de laatste jaren en masse naar Nederland komen omdat ze in hun eigen land geen werk kunnen vinden en dat ook mag vanwege de EU, terwijl er hier 100.000-en mensen werkloos zijn.
@ Daan: Niemand van de ruim vijftig Nederlanders die ik heb gevraagd naar de deelname van Polen aan de bevrijding van Nederland, wist daar van af. Dat, maar dat niet alleen, kan de teleurstelling van mevr. Aleksandra Mizera verklaren.
@ Ferdinand:
Het is mens-eigen om te verlangen naar betere leefomstandigheden. Daarvoor verhuisden vroeger en nu, veel Friezen en Brabanders naar de Randstad. Vroeger werden deze migranten door de arbeidersklasse als ‘vreemdelingen’ en ‘indringers’ gezien: ze ‘pikten’ banen en vrouwen in. De gedachte was dat de arbeidsmarkt en de vrouwen het eigendomsbezig waren van de Hollanders. Maar de fabrieksbazen zagen grote voordelen in deze migranten: ze werkten hard en konden weinig beginnen tegen discriminatie. Wat niet in de kranten kwam, was dat deze migranten heel vaak onderbetaald en zelfs bedreigd werden door de machtigere stand.
Is er sindsdien iets veranderd in het denken over en behandelen van ‘vreemdelingen’ ? Ik denk het niet. Vroeger waren we provincialistisch, tegenwoordig nationalistisch. Vroeger kregen Brabanders en de Hollandse politiek de schuld, tegenwoordig Polen en de nationale overheid/Brussel. Maar zoals dit vroegere burgerconflict is opgelost, zo ook zal het huidige conflict oplossen. De Brabander van vroeger is de Pool van nu. Zoals wij ‘de Brabanders’ na veel strijd als Hollanders (en later Nederlanders) zijn gaan zien, zo zal dat ook met nieuwe (Poolse) migranten gebeuren. Maar voorlopig zullen we met (voor)oordelen en discriminerende praktijken nog even blijven wedijveren om banen, vrouwen en het beste bier. Ook zal het nog even duren voordat discriminerende praktijken van Nederlanders zelf aan het licht komen. Ik kom dagelijks berichten tegen van Polen die, zoals de Brabanders/Friezen van vroeger, zonder reden door Nederlandse ondernemers afgeperst, en door lokale overheden gediscrimineerd of beledigd worden.