In India vinden ze dat Nederlanders een zwakke identiteit hebben – je prikt er makkelijk doorheen. Dan is ‘het andere’ al snel een bedreiging. De gemiddelde Indiër kent zijn familie tot 11 generaties terug, terwijl wij hooguit vier generaties kennen, zegt Van der Velde. Een Indiër voelt zich daarom in cultureel opzicht zelden bedreigd. “De multiculturele problemen die wij zien, zijn daar al lang opgelost.”
W!J-interview: Paul van der Velde

W!J spreekt met Paul van der Velde, hoogleraar hindoeïsme en boeddhisme aan de Radboud Universiteit Nijmegen, over oosterse en westerse waarden. In onze samenleving hebben intermenselijke waarden, zoals respect voor anderen, het moeilijk. Al te vaak krijgt degene die het hardste schreeuwt gelijk. Het vrijelijk uiten van de eigen denkbeelden leek een bevrijding, maar wordt het geen tijd deze assertiviteit opnieuw tegen het licht te houden?
Je kunt de multiculturele problemen in Azië toch niet vergelijken met die in Europa?
@douwe – dat vind ik ook. In India is het heel normaal om de verschillende wegen en paden als waardevol te zien, maar dat heeft in zekere zin niets te maken met nationale identiteit.
Ja, al vele eeuwen opgelost; door Kasten. Als je daar tot een lagere kaste behoort, mag je de hogere kaste niet eens aanraken, laat staan er vriendschappelijk mee omgaan of mee trouwen.
India is een samenleving met expliciete rangen en standen waar je eenmaal in een lagere kaste geboren NOOIT door kunt dringen tot de hogere kaste. Je bent vanaf je geboorte gedoemd om minderwaardig werk te verrichten en je uit te laten buiten door de hogere kasten.
Natuurlijk hebben wij met ons kapitalistisch systeem iets soortgelijks, maar een ondernemende iemand met een lage gewetensdrempel kan zich in de handel soms wel omhoogwerken. In India kan dat niet.
Mijn oud docent weer te zien en horen.
In de oosterse cultuur zijn religieuze rituelen veel meer geintegreerd in het dagelijks leven dan bij ons. Ik houd van de verhalen.
Vreemdzaam Buddhisme? Pardon? Daar weet PvdV hele andere verhalen over te vertellen. 😉