Daarom moet de politiek ophouden om burgers als calculerende wezens te zien, aldus Van den Brink. Burgers en politici moeten opnieuw leren om over hun waarden en idealen te spreken. Juist in een samenleving die door botsende levensovertuigingen gekenmerkt wordt, is dat de enige remedie om goed met verschillen om te gaan. Op weg naar de civil society.
W!J-interview: Worden Nederlanders steeds platter?
W!J praat met de Tilburgse hoogleraar Gabriel van den Brink over zijn onderzoek Eigentijds idealisme: Een afrekening met het cynisme in Nederland. Daaruit blijkt dat het merendeel van de Nederlanders niet de eigen portemonnee het allerbelangrijkste vindt, maar juist iets wil betekenen voor anderen, de samenleving of mensen in nood wereldwijd.
Ik geloof op de een of andere manier niet zo in dit onderzoek. Net iets te positief allemaal. Volgens mij zit er vooral een soort van wensdenken achter…
Niet religieuzen en religieuzen vangen op de ‘noemer’ idealen of waarden… vind het een beetje magertjes. Ik durf de stelling te verdedigen dat religie echt totaal iets anders is dan alleen maar waarden en idealen.
Ik vind het een inspirerend interview. En ik hoop dat veel politici kennis nemen van dit onderzoek. Op dit moment is het van groot belang dat er gesproken wordt over wat van waarde is en niet alleen maar over geld. En bovengenoemde reactie vind ik vreemd, er wordt nergens gezegd dat religie alleen over idealen gaat, dus waar hebben we het over. En onderzoeken afdoen als wensdenken past ook helemaal in de tijd…vooral als je de uitkomsten niet deelt. Ik zie wat van den brink zegt om me heen gebeuren en hoop dat dit doorzet.
Mooi interview. Cohesie bevorderen, prima idee. Weer echt gemeenschap worden. Gemeenschappelijke waarden herdefinieren en daarmee aan de slag gaan. En van tijd tot tijd evalueren. We zullen het toch met elkaar moeten doen.