In onderstaand filmpje wordt aan Van der Braak de vraag voorgelegd waar hij na al die jaren ‘minder mee kan’ als het om het boeddhisme gaat. Zijn reactie: “In sommige boeddhistische scholen wordt gesteld dat vrouwen meer obstakels hebben op het pad van verlichting dan mannen. Het beste wat je in je volgende leven kan overkomen is dat je als man wordt herboren. Ik ben het tegen gekomen in China. Dat ik sprak met vrouwelijke boeddhisten en die zeiden tegen mij: ‘Ja, wij zijn nu eenmaal vrouw en het is nu eenmaal moeilijker om de verlichting te bereiken dan voor een man. Dat is nou eenmaal zo’.” Bekijk hieronder het filmpje en reageer via onderstaand reactieformulier!
Bron: IKON
Ik dacht dat het boeddhisme vrouwvriendelijk was. Niet dus. Jammer.
Als vrouw kan je ziel andere ervaringen op doen, denk ik. Is Quan Yin een vrouwelijke Boeddha?
HET boeddhisme bestaat niet, Corrie, wellicht heb je het over de leer van de diverse boeddhistische tradities. Veel daarvan zijn vrouwonvriendelijk. Westerse boeddhisten denken wel vrouwvriendelijk te zijn maar realiseren zich dan onvoldoende dat de oorspronkelijke boeddhistische leer die ze denken te volgen, dat niet is. Dat is (in Azie) nu heel langzaam aan het veranderen.
En Corrie: ‘de ziel’ is een concept waarvan het boeddhisme het bestaan ontkent.
Quan Yin is niet een ‘Boeddha’ maar een bodhisattva; oorspronkelijk (in India) heette hij Avalokiteśvara; later in China is het een vrouwelijk afgebeelde bodhisattva geworden, het mededogen symboliserend.