Klaske Tameling, zendermanager bij NPO Radio 1, zit in de eerste aflevering van De Ethische Inquisitie in de biechtstoel. Ze is voor NPO Radio 1 verantwoordelijk voor het verdelen van de zendtijd en besluit zij welke programma’s op de radio te luisteren zijn. Met dertien omroepen, elk met hun eigen belangen en wensen, kan het er soms hard aan toe gaan. Haar keuzes hebben een grote impact op de betrokkenen. Per 1 januari 2024 stopt zij in deze functie. Tijd voor reflectie dus. Hoe heeft ze haar werk de afgelopen vier jaar aangepakt? Hoe ethisch is haar manier van leidinggeven?

Bron: podcasters.spotify.com

De behoeften van werknemers veranderen en de verantwoordelijkheden van leidinggevenden gaan daarin mee. Schreeuwende leiders met een gebrek aan visie en dubieus moreel gedrag: het is niet meer van deze tijd. De werkvloer schreeuwt om vernieuwing en om meer ethisch leiderschap. Dit vraagt om een discussie over wat moreel leiderschap tegenwoordig moet inhouden. Met deze podcastserie stellen studenten van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek dit thema aan de orde.

Een oude tradities wordt ingezet om de noodzakelijke visie op moreel leiderschap te ontwikkelen. Leiders uit de media biechten over hun hoofdzonden en reflecteren op hun kardinale deugden. Ze krijgen stellingen en casussen gebaseerd op ervaringen uit de praktijk. Zijn zij ethische leiders? Een groep van filosofen, journalisten en ethici discussieert over hun manier van leidinggeven. Deze ethische inquisitie velt een oordeel, preekt absolutie uit en legt vervolgens penitentie op. De tijd van nieuw leiderschap is aangebroken.

De Ethische Inquisitie is een podcastserie gemaakt door het lectoraat Ethisch Leiderschap van Fontys School voor Journalistiek. Eindredactie: Marieke van Willigen (docent) Redactie, presentatie en productie: Wesley Klop, Esmee van den Heuvel, Kamiel Visser.

De Ethische Inquisitie bestaat uit: Thijs van den Houdt (filosoof), Huub Evers (ethicus), Marieke van Willigen (journalist en onderzoeker lectoraat ethisch leiderschap Fontys), Wesley Klop (student en onderzoeker journalistiek).

Karlijn Goossen 1

Adjunct-hoofdredacteur Karlijn Goossen (EO) in de biechtstoel

De Ethische Inquisitie: de podcast over moreel leiderschap in de media (2)

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.