Maaike Merckens van Wonder Why vertelt in de video van deze week hoe zij werkt met de Socratische methode. Met filosofische vragen onderzoekt ze in gesprekken waarover de gedachten van mensen gaan. Ze verkent daarbij vooral ook privé-ervaringen die ten grondslag liggen aan deze gedachten.

Het gaat er bij deze methode om zodanige vragen te stellen, dat we van elkaar leren begrijpen waarom we denken wat we denken. Waardoor we ontdekken dat niemand hét antwoord heeft. En we eventueel onze meningen bij gaan stellen.

Waarom is het eigenlijk zo belangrijk je gedachten te leren verkennen? In mijn opleiding tot zelfstandig coach leerde ik hoezeer gedachten niet op zichzelf staan. Gedachten ontstaan door ervaringen, hebben doorwerking in onze gevoelens en in ons gedrag, en dat gedrag heeft op zich ook weer gevolgen in relatie tot onze omgeving.

Het verkennen van je gedachten is dus niet een leuke theoretische oefening, maar is een wezenlijk onderdeel van ‘werken aan jezelf’ of je binnenwereld. Je gedachten (meningen, overtuigingen) aanpassen kan bijdragen aan verandering in jezelf en in je verhouding tot anderen.

Wat heeft het citaat van Ramsey Nasr hiermee te maken? Het deed me denken aan een verandering die ik zelf heb doorgemaakt. Ik heb een keer in Sudan het slachten van een geit mee mogen maken vanwege het Offerfeest. Ik heb gezien hoe liefdevol er met het dier werd omgegaan en hoe zorgvuldig het slachten gebeurde. Ook maakte ik mee hoe er van het vlees werd uitgedeeld aan buren en familie. Niets bleef onbenut.

Door die ervaring heb ik nieuwe gedachten en gevoelens gekregen bij het slachten en eten van een dier. Samen met bewustwording over de wijze waarop we in Nederland omgaan met dieren voor ‘de vleesverwerking’ heb ik nu ander gedrag gekregen. Ik eet bijna geen vlees meer, en de wijze van dieren houden en slachten in Nederland speelt daarbij een grote rol.

En toch weet ik dat veel mensen daar anders over denken. Want veel mensen eten nog wel bijna dagelijks vlees zonder zich om de herkomst te bekommeren. Dus de kunst is te accepteren dat er andere gedachten over bestaan en die te willen horen zonder oordeel. Net als ik hoop dat een ander mijn gedachten wil horen zonder oordeel. Zoals Maaike zegt: “Niemand heeft hét antwoord. Als je dat ervaart ga je de menselijkheid van de ander zien.”

Volgende week: Hoe ga je het gesprek aan over discriminatie?

NW_Academy_logo_RGB
d6b62ffa-4ef7-401a-b6a0-a3ebfb01da45

Hanneke Snippen-Dullemond

Coach, inspirator, spreker

Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.