Als kind was ik al gek op spelen. De Homo Ludens. Je verbeeldt je iets te zijn en daar kan je uren mee aan de slag. De verbeeldingskracht, uren je verbeelden een ander te zijn, een paar uur ergens helemaal in geloven. Ik kon er geen genoeg van krijgen. Katholiek van huis uit, gedoopt, communie gedaan en gevormd, maar erg kerkelijk niet. Ik ben 1 keer alleen naar een mis geweest, op Witte Donderdag.

Ik koos uiteindelijk voor het theater als huis van rituelen en ik ging naar de toneelacademie Maastricht. Eeuwenoude teksten laten herleven, actueel maken en ervan leren werd mijn professie. . Ik droeg het twintig jaar bij me zonder te weten wat ik ermee moest. Ik speelde in meer dan 70 producties en reisde door stad en land. Toch wist ik dat die ervaring mijn leven had veranderd.

Met de komst van internet leerde ik verhalen van anderen kennen. Ik was niet alleen. De zoektocht naar geloof was, zonder dat ik het wist, gestart. Dat verhaal vertelde ik voor het eerst voor publiek in de de WijkSafari Utrecht van Adelheid Roosen en vorige zomer op de Parade begon (ON)GELOVIGE THOMAS. Mijn theatrale zoektocht naar antwoorden op de vraag; „Waar geloof jij in?” Heel snel had ik meer dan 65 medewerkers bij elkaar; dansers, muzikanten, sprekers, coaches. het avontuur was begonnen. We deelden verhalen over bijna-dood-ervaringen, over diepe inzichten, over stilte en mediatie, over zingeving in de wereld van nu. Nu loopt mijn leven vol met masters, gurus, gelovers, gnostici en gelovers van christen tot moslim.

Elke derde donderdag van de maand zet ik mijn zoektocht, met iedere keer een ander thema, voort in Amsterdam Oost bij Oostblok aan het Sajetplein. We bespraken o.a. de Ziel, het Evangelie van Thomas met Bram Moerland en trilling en frequentie.

Morgen, donderdag 15 mei gaan we in het kader van het festival Oostblok Open naar buiten het plein op. Het thema deze keer is; „Dit is mijn lichaam.” Hoe wordt het lichaam gebruikt in oude rituele dansen? Op het plein zullen demonstraties Pencak Silat door SPPI Amsterdam ZO, Capoeira Dança de Guerra, Do-in met Barbara Diederiks worden getoond. Dansen en bewegingsleer vanuit de hele wereld door beoefenaars uit de buurt. Er door vaste teamleden Meral Polat en Janneke Daalderop word weer gezongen en filosoof Hein van Dongen gaat het hebben over houding en beweging. Er wordt gekookt door topkop Samantha Vonk. Vast onderdeel is mijn „bede” over de verbindende Liefde die ik afgelopen 4 mei heb uitgesproken tijdens de dodenherdenking.

Het theater is mijn kerk. Alles kan en mag in mijn alternatieve kerkdienst.

Thomas-de-Bres-Wikipedia

Thomas de Bres

acteur, theatermaker

Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.